Foto: TT Nyhetsbyrån/SVT

Arbetsförmedlaren: ”Vi har glömt bort jobben”

Uppdaterad
Publicerad

”Vi heter ju Arbetsförmedlingen. Men vi har glömt bort jobben.” Hans Nord har varit arbetsförmedlare länge och aldrig tidigare har pappersarbetet tagit så mycket av hans arbetstid. Han hinner inte längre förmedla jobb.

Arbetsförmedlingen har det senaste året fått hård kritik för att man inte lyckas föra ihop arbetsgivare och arbetssökande med varandra.

Men SVT:s granskning visar att det är politikernas krav på dokumentation och administration som har lett till att arbetstiden inte räcker till.

SVT granskar Arbetsförmedlingen

– Vi har ju varit vana vid att vara ute och träffa arbetsgivare. Då kommer man ofta hem med en praktikplats. Eller ett jobb, säger Hans Nord.

– Men jag hinner inte längre jobba så.

Allt mer dokumentation

I det senaste uppdraget till Arbetsförmedlingen slår regeringen också fast att arbetsgivarkontakterna ska stärkas. Och det har arbetsförmedlarna ingenting emot. Tvärtom. Det är bara det att de inte förstår hur det ska gå till, så som deras verklighet ser ut idag.   

SVT Östnytt har intervjuat ett stort antal arbetsförmedlare och deras chefer och de vittnar om hur arbetsförmedlaren framför allt har blivit en administratör. Kontroll och dokumentation utgör en allt större del av arbetsuppgifterna. Det senaste inslaget är aktivitetsrapporterna som nu nära en halv miljon arbetssökande ska skicka in varje månad.

40 minuter per handlingsplan

Redan tidigare har Arbetsförmedlingen i flera tidsrapporter konstaterat att administrationen tar väldigt mycket tid. Ett exempel är handlingsplanerna som alla arbetssökande ska ha. Varje handlingsplan tar i genomsnitt 40 minuter att skriva, enligt en tidsstudie som gjordes 2011.

Totalt, för alla handlingsplaner, motsvarar det lika mycket tid som om 520 arbetsförmedlare jobbade heltid med det i ett helt år. Och ungefär hälften av den tiden är ren administration.

”Blivit in absurdum”

Enligt fackförbundet ST är det här en situation som man måste ta på allvar. 

– Det är klart att man måste administrera och dokumentera, men nu har det blivit in absurdum. Allt är väldigt detaljstyrt med checklistor för varje moment, säger Helena Perlerot som är ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen.

– En medlem ringde till mig och sa: ”Jag behöver inte använda hjärnan längre. Det räcker att vara läskunnig.”

Missar jobbchanser

Håkan Karlsson, som är sektionschef i regionen, ser med oro på hur företagskontakterna äts upp av den massiva administrationen.

– Om det fanns mer tid för att besöka arbetsgivare så skulle vi få ut fler i arbete, så är det ju, säger han.

– Det är allvarligt. Vi är ju Arbetsförmedlingen va. Men ibland känns det som om vi glömmer det här med arbetet. När vi inte hinner vara ute så missar vi många jobb, säger arbetsförmedlaren Hans Nord i Kisa.

HÖR AV DIG

SVT Östnytt granskar just nu Arbetsförmedlingen och det uppdrag som politikerna har gett myndigheten. Vi behöver din hjälp. Jobbar du på Arbetsförmedlingen? Jobbar du på uppdrag av Arbetsförmedlingen? Eller är du arbetssökande? Hör av dig till oss. Du får vara anonym. Tina Enström, reporter, 011-210128, mailto:tina.enstrom@svt.se. Jenny Widell, reporter, 011-210123, mailto:jenny.widell@svt.se

HÖR AV DIG!

SVT Östnytt granskar just nu Arbetsförmedlingen och det uppdrag som politikerna har gett myndigheten. Vi behöver din hjälp.

Jobbar du på Arbetsförmedlingen? Jobbar du på uppdrag av Arbetsförmedlingen? Eller är du arbetssökande?

Hör av dig till oss. Du får vara anonym.

Tina Enström, reporter, 011-210128, tina.enstrom@svt.se eller Jenny Widell, reporter, 011-210123, jenny.widell@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet