Arbetsgrupper mot griskrisen

Uppdaterad
Publicerad

Mer stöd till grisbönder blir det inte, trots krav inför ett krismöte med lantbruksminister Eskil Erlandsson (C). Ministern sjösätter tre arbetsgrupper. Den akuta krisen hoppas han löses av branschgarantier och återupptagen EU-export till Ryssland.

Prisfall och överutbud pressar grisbönderna hårt. Hot om nedläggningar och dumpning av svenskt kött utomlands präglar situationen.

På onsdagens krismöte utfärdade slakterinäringen en ny garanti till svenska grisbönder.

– Aktörerna ikläder sig att se till att ingen ska behöva nödslakta eller avliva sina djur, sade Erlandsson efter mötet.

Ryska marknaden

Ovanpå detta hoppas Erlandsson att det akuta läget dämpas genom att den ryska marknaden öppnas upp för export igen. Den stängdes sedan litauiska grisar smittats av afrikansk svinfeber i januari.

– Ryssland är en jätteviktig marknad för Europa, men också för Sverige. När gränsen stängs till ett sådant land blir trycket inom EU väldigt, väldigt stort prismässigt.

Mer subventioner till branschen, ovanpå den befintliga svenska djurvälfärdsersättning för suggor och sänkta köttbesiktningsavgifter, är inte möjligt mot bakgrund av EU-regler, enligt Erlandsson.

Kronisk och akut kris

Arbetsgrupperna ska ta fram förslag till hur bönder och handel ska utveckla produktionen, marknaden samt öppna upp nya exportmarknader framöver.

– De ska presentera åtgärdsplaner kring vad olika aktörer kan bidra med för att komma från den här krisen som vi har, men också på längre sikt stärka och öka den svenska grisproduktionen, sade Erlandsson.

Helena Jonsson, förbundsordförande i Lantbrukarnas riksförbund (LRF), var nöjd med att det blev ett möte.

– Men om jag är nöjd med resultatet återstår att se. För det kommer att visa sig först om ett par månader eller ett halvår, säger hon.

– Vi har både en kronisk och akut kris. Det är det som är jobbigt. Helt plötsligt har vi slaktsvinsproducenter som inte kan sälja sina grisar, därför att slakteriet inte vill ha dem. Det är en ny situation.

Krav från grisuppfödare

  • Branschföreningen Sveriges grisuppfödare har till följd av krisläget för branschen krävt ersättning för att svenska djurskyddslagar gör varje kilo svenskt fläskkött 2:50 kronor dyrare att producera än vad det är för konkurrenter i andra länder.
  • Samtidigt anklagas många stora livsmedelskedjor – Ica, Coop, Axfood och Bergendahls – för att sälja importerat kött som producerats i strid med såväl svenska som EU:s regler, som bland annat förbjuder att man klipper av svansen på smågrisar.
  • Den svenska produktionen av griskött har sedan EU-inträdet 1995 minskat med 25 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.