Bernt-Olas bilder ställs ut

Uppdaterad
Publicerad

I morgon hamnar Rimforsa i Östergötland i dubbel bemärkelse i fokus . Då öppnas ett nytt fotogalleri – unikt bara det för att vara på landsbygden. Men unik är också den första utställningen – en återblick på linköpingsfotografen Bernt-Ola Falcks korta liv.

Fotograferandet var inte ett jobb – det var ett sätt att leva, berättar Bernt-Ola Falck i boken Falck Öga som vännen Bernt Josephson gav ut efter hans död.

Många känner till Bernt-Ola Falck från hans tid på Östgöta-Correspondenten – och då inte minst hans reportageresor med starka färgbilder från historiska nyhetshändelser utomlands.

Bernt-Olas karriär började redan som tonåring i hemstaden Vetlanda där han sökte upp vanliga människor i deras vardag och fotade dem. Men han lärde också känna kulturpersonligheter som sysslade med konst, musik, litteratur och teater – och som ledde till utställningen Kulturfolk.

Trots att Bernt-Ola Falck avled bara 44 år gammal hann det bli både böcker och många utställningar som nu samlats ihop i en retrospektiv samling bilder på nyöppnade NevaBooks Fotogalleri i Rimforsa – där nu också landets största fotobokhandel finns i samma lokaler.

Medverkande:

Bernt Josephson, utställningsansvarig

Gunilla Wernstedt, bokhandlare

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.