Tvisten handlar om hur man ska se på det underskott på 7.7443.000 kronor som de kommunala gymnasieskolorna fick år 2010, och som täcktes upp av pengar från kommunen.
De fyra friskolorna Framtidsgymnasiet Öst, Nordens Teknikerinstitut, Plusgymnasiet och Rytmus anser att de ska få samma kompensation som de kommunala gymnasieskolorna fick för att täcka sina underskott det året.
Skolorna skriver via sitt ombud till kammarrätten att ”friskolorna saknar möjlighet att bedriva sin verksamhet med negativ balans. Det skapar därför en snedvridning av konkurrensen om en kommun kan bedriva sin verksamhet på det sättet utan att kompensera de fristående skolorna”.
Tre gymnasier lades ner
Gymnasienämnden å sin sida hävdar att underskottet ”berodde på minskat antal elever vid de kommunala gymnasieskolorna” och höga omställningskostnader när man under 2000-talet avvecklade tre gymnasier.
Underskotten ska återbetalas och regleras på sikt, vilket gör att principen om bidrag på lika villkor gäller, menar nämnden.
”Det kan inte vara förenligt med lagens mening att dessa kostnader ska resultera i höjda bidrag till de fristående skolorna i kommunen”, skriver nämnden till kammarrätten.
”Ska därför kompenseras”
Kammarrätten pekar på att det gått flera år sedan underskotten uppstod:
”Med hänsyn till detta och till att nämnden inte har redovisat när underskotten planeras bli reglerade tycks de i praktiken ha fungerat som tillskott till de kommunala verksamheterna. De fristående skolorna ska därför kompenseras.”
Vad det gäller storleken på kompensationen menar rätten att det ska ”ankomma på nämnden att göra en sådan beräkning”.
Det är oklart om kommunen kommer överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen.
– Vi vet inte. Vi måste titta på domen först, säger Olle Johansson (S), kommunalråd med ansvar för utbildningsfrågor.