Landstingens osäkra journaler kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Datainspektionen riktar hård kritik mot landstingens hantering av patientjournaler.

Ann-Katrin Klasson är en av många patienter som tycker det är för lätt för sjukvårdspersonal att ta del av känsliga uppgifter i hennes journal.

– Jag vill ha integritet som patient, när jag kommer till en läkare. Det är en förtroendefråga.

Idag finns mängder av personlig information som en stor del av vårdpersonalen enkelt har tillgång till. Det kan handla om alkoholmissbruk, besök på psykakuten eller funderingar kring en abort.

– Det finns många saker som kan vara väldigt känsliga och som inte någon annan doktor behöver veta om, säger gynekolog Ewa Hellberg.

Skarp kritik

Det ska vara möjligt att spärra sin patientjournal – det lovar landstingen sina patienter i dag. Och allt fler vill också spärra sin journal.

Men i praktiken fungerar det här dåligt. Redan i somras fick samtliga landsting skarp kritik från Datainspektionen – men trots myndighetens påtryckningar fortsätter landstingen att bryta mot lagen när de inte kan ge sina patienter möjlighet att spärra journalen.

– Det är naturligtvis uppseendeväckande när vårdgivare påstår att de måste ha åtta år på sig för att anpassa sig till lagstiftningen. Det är helt otillfredställande, säger Göran Gräslund, generaldirektör på Datainspektionen.

Hotar med förbud

Om inte landstingen ser till att känsliga patientuppgifter enkelt kan spärras för obehöriga hotar Datainspektionen med att helt förbjuda landstingen att ha sammanhållna patientjournaler i datasystemen.

– Den yttersta åtgärden som vi skulle kunna vidta, det är att säga att man inte får tillämpa sammanhållen journalföring förrän de här tekniska förutsättningarna finns på plats, säger Göran Gräslund.

Det vill säga att gå tillbaka till det gamla systemet?

– Ja.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.