Foto: SVT/Scanpix

Mobilappen kan göra joggaren kriminell

Uppdaterad
Publicerad

Den som använder en mobilapp för att hålla koll på sina löprundor eller svampställen bryter idag mot lagen.

Lagen om skydd för landskapsinformation (1993:1742) kom till för att hindra att känslig geografisk information skulle hamna i orätta händer. Men teknikutvecklingen har gjort den snart tjugo år gamla lagen omodern.

Kan ge fängelse

Mobilappar för löpning, som RunKeeper och Endomondo, innehåller och lagrar geografisk information. Om man vill logga sin löprunda eller spara sitt svampställe måste man enligt lagen söka tillstånd för att upprätta en databas med landskapsinformation.

Har man inget sånt tillstånd så riskerar man alltså att bryta mot lagen när man ger sig ut i joggingspåret. Och brottet kan ge böter eller fängelse i högst ett år.

Ok med satellitbilder

Ett annat problem med dagens lag är att flygbilder måste retuscheras, men inte satellitbilder. Bilder tagna från rymden omfattas inte av lagen och håller idag stort sett samma kvalitet som flygbilder. Försvarsanläggningar och känsliga objekt som döljs i den ena bilden kan visas i den andra.

Både flygbilder och satellitbilder används av stora söktjänster som Google, Hitta.se och Eniro.

Utredare ska se över lagen

Regeringen har bestämt att lagen nu ska ses över och tillsatte den 20 juni en särskild utredare.

– Vi hoppas att lagöversynen ska göra det enklare för oss, samt andra producenter och användare av geografisk information, exempelvis genom att Sverige kan närma sig flera andra länders lagstiftning kring flygbilder som innebär att lågupplösta flygbilder inte behöver sekretessgranskas, säger Sofia Stjernlöf från Lantmäteriet, som är förordnad som expert i utredningen.

Så säger lagen

Lagen (1993:1742) om skydd för landskapsinformation med tillhörande förordning (1993:1745) innehåller bland annat bestämmelser om att tillstånd krävs för att utföra sjömätning, flygfotografering och andra registreringar från luftfartyg samt för upprättande av databaser med landskapsinformation. Tillstånd krävs även för att sprida informationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.