Musikalen Rent i Ydre

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär vartannat år lyckas Riskteatern i Ydre i södra Östergötland sätta upp en stor musikal. Den här gången handlar det om homosexuella i New York – musikalen Rent. För skådespelaren Eric Rusch är den här rollen extra viktig.

Publiken kommer om bara några minuter. Regissören samlar de 30 skådespelarna i en ring på scenen.

– Jag vill att ni blundar och försöker slappna av.

Skådespelaren Eric Rusch har svårt att stå still. Höfterna gungar fram och tillbaka. Högerbenet rycker. Under sminkningen nyss erkände han att han är nervös. Trots att han är professionell skådespelare.

Den här rollen betyder extra mycket för honom. Han spelar Angel, en transvestit som lever i New York på 80-talet i musiken Rent.

– Angel ligger väl mig varmt om hjärtat för att jag också är gay. Jag hade velat träffa Angel och lärt känna Angel, säger han.

”Jag var utanför liksom”

Strålkastarna slås på, orkestern börjar spela. Eric Rusch förvandlas till Angel med ögon bara för rollkaraktären och hans kärlek Collin. De dansar runt varandra, kramar, sjunger, kysser.

– När jag var liten så fanns ju inte homosexuella. De var ju i bakgrunden. När jag själv kom på att jag var gay så kände jag mig på sidan av samhället, att jag var utanför liksom. Och sedan jag kom ut ur garderoben så har jag alltid velat tala om för folk att jag är gay och att homosexuella finns överallt.

Musikeln Rent utspelar sig på 80-talet bland en grupp homosexuella där flera har drabbats av aids.

– Det är man lär känna är man ju inte rädd för, man är ju rädd för det som är främmande. Så jag tycker alltid det är bra att vi syns. Och i den här föreställningen syns vi.

Musikalen spelas av Riskteatern i Ydre på helgerna fram till den 7 december.

Se mer i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.