På IKEM-laboratoriet i Prag forskas bland annat på njursjukdomar och på hjärtkärlfunktioner. Foto: TT

Ny metod kan ersätta djurförsök

Uppdaterad
Publicerad

En biosensor som rapporterar inifrån levande celler kan ersätta försöksdjur för att upptäcka biverkningar hos nya läkemedel.

Metoden utecklas just nu vid Linköpings universitet.

Minst en halv miljon djur beräknas gå åt till medicinsk forskning i Sverige. En stor del av dessa används för att pröva hur giftiga nya läkemedelssubstanser eventuellt är.

– Sådana cellförsök är ofta ganska brutala. Man tittar på när cellerna dör, men det händer mycket innan dess, säger Vesa Loitto, cellbiolog vid Linköpings universitet.

Högupplösande mikroskop

Vesa Loitto arbetar med att utveckla en metod där man i realtid kan följa vad som händer i cellerna när de exponeras för en nyskapad läkemedelssubstans.

Det viktigaste instrumentet är ett högupplösande mikroskop som är speciellt anpassat för att titta på levande celler.

Med hjälp av det kan Vesa Loitto se hur cellerna svarar och skadliga substanser kan plockas bort innan man går vidare med prövningen.

Om tre-fyra år väntas forskningen ha resulterat i en prototyp som är färdig att testas i full skala.

Kan ersätta 100.000 djur

Alternativa testmetoder som denna tros kunna ersätta 50.000-100.000 djur per år i Sverige.

– Det finns flera orsaker till att ta fram alternativ till djurförsök. De är inte bara kostsamma och etiskt tvivelaktiga. Dessutom är de ofta inte tillförlitliga eftersom exempelvis möss inte alltid svarar likadant som människor, säger Vesa Loitto.

Projektet fick nyligen ekonomiskt stöd av organisationen Forska utan djurförsök.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.