Foto: Scanpix

Paddnacke kan följa på musarmen

Uppdaterad
Publicerad

Du har säkert hört talas om musarm – nu kan den få konkurrens av paddnacken. Med läs- och surfplattornas intåg höjs varningsflagg för nya typer av belastnings- och förslitningsskador.

Svenska hem, skolor och arbetsplatser invaderas av hundratusentals plattor, eller paddor, med tryckkänslig skärm – där Apples Ipad banade väg.

Men i spåren kan också smärtsamma problem följa. Om användaren sitter och pillar på en platta på ett bord är arbetsställningen knappast idealisk.

– Om du sitter upprätt vid en dator vilar huvudet på ryggraden och resten av kroppen, men här hänger huvudet framåt. Det blir en statisk belastning i nack- och skuldermuskulaturen, säger Ewa Gustafsson, ergonom och forskare på Göteborgs universitet, till TT.

Om inte användaren tänker sig för kan följden bli smärta och inflammationer – eller rena förslitningsskador – i muskler, senor, nacke, axlar och huvud, skriver tidningen Computer Sweden.

Ewa Gustafsson har forskat i hur användning av ny teknik påverkar hälsan. Hennes tips är att tänka på vilken höjd plattan har, att ha stöd för armarna, att hitta ett läge där du inte drar upp axlarna, att ändra ställning ofta och inte sitta för länge i samma läge.

– Variationen är det absolut viktigaste.

Den nya populära plattan

  • På bara ett par tre år har surf-, läs- och medieplattorna med tryckkänsliga skärmar blivit mycket populära i Sverige och plattan blev utsedd till Årets julklapp 2010.
  • Kring jul i fjol var prognosen från undersökningsföretaget GFK Sverige att cirka 600 000 plattor skulle säljas i landet 2012.
  • De finns i flera olika fabrikat och med olika operativsystem även om Apple dominerar marknaden, särskilt i Sverige.
  • I oktober i fjol uppgav Apple att företaget sålt över 100 miljoner Ipads i världen efter introduktionen våren 2010.

Källa: Computer Sweden, Apple

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.