Foto: privat

Eldsjäl i Boxholm prisas

Uppdaterad
Publicerad

Klas Johansson, elektriker på valsverket i Boxholm, får pris för sin lokalhistoriska insats. Bland annat har han lagt upp tusentals återfunna historiska bilder på nätet.

Det är Östergötlands Arkivförbund i Norrköping som beslutat dela ut sitt kulturarvspris 2015 till Klas Johansson.

Sedan han lockades med i det lokalhistoriska arbetet som andra amatörer utför i Boxholm har han bl a räddat tusentals historiska bilder och lagt ut dem på sajten www.krafttaget.com.

– Det var när Tandteknikertjänst lade ner som vi hittade en låda med CD-skivor i en skrubb. Jag tyckte inte att dom skulle ligga där så jag lade ut dom på hemsidan. Och det har bliivit mycket uppskattat, säger Klas Johansson.

Klas Johansson har också varit eldsjälen bakom de s k söndagsturerna, när Boxholmsbor och andra samlas på en plats i skogen, tänder en brasa och lyssnar till en föredragshållare. Bl a har förre, och nuvarande landshövdingarna Björn Eriksson och Elisabeth Nilsson varit talare på sådan träffar.

Söndagsträffarna sker på vintern och lockar ibland över hundra personer.

I sin motivering skriver Östergötlands Arkivförbund att Klas Johansson ”genom sitt hängivna lokalhistoriska arbete har han på ett förtjänstfullt sätt lyft Boxholms historia. Han beskrivs som en fantastisk kraft som bl.a. digitaliserat och tillgängliggjort bilder genom webbplatsen www.krafttaget.com som han tog initiativet till 2007. Utöver sin lokalhistoriska forskning beskrivs han om en sann naturälskare och han är också sysselsatt med andra kulturella aktiviteter. Sedan 14 år ordnar han på vinterhalvåren s.k. söndagsturer som samlar folk på vandringar till olika platser i Boxholmstrakten där berättelser och historier förmedlas”.

Kulturarvspriset består av en glasklocka och delas ut under vårens Kulturarvsdag i Östergötland. I år äger den rum den 9 april på Liljeholmens folkhögskola i Rimforsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.