• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Arkivbild

Tumlarutbredningen i Östersjön kartlagd

Uppdaterad
Publicerad

Det finns tumlare i merparten av Östersjön. Det visar en ny och omfattande kartläggning, den hittills största av sitt slag.

Under två års tid har tumlarnas säregna klickljud registrerats inom det EU-finansierade så kallade SAMBAH-projektet. De flesta klickljuden registrerades i danska farvatten och längst ned i sydväst, men även längs med Skånes och Blekinges kuster.

– Det är ganska mycket tumlare vid Skåne, Blekinge och upp längs södra Öland. Det var en positiv överraskning, säger initiativtagaren och projektkoordinatorn Mats Amundin vid Kolmårdens djurpark.

304 stationer

Klickljuden, som tumlarna använder för att orientera sig, hitta föda och kom­muni­cera, har registrerats vid sammanlagt 304 mätstationer. Baserad på resultaten har nu ett karta över utbredningen tagits fram.

– Det här är en förkarta till den karta som ska göras ”på riktigt”, men den ger en grov uppskattning. Det här är första gången som vi har ett grepp om en utbredning, säger Mats Amundin.

Akut hotad

Östersjöns tumlarbestånd klassas sedan tidigare som akut hotat, men denna klassificering uppges bygga på mycket bristfälliga data.

Nu ska en grupp forskare i Skottland använda den här nya datan för ta fram uppgifter om beståndstäthet och totalt antal tumlare i Östersjön, samt antalet per land.

Miljöfaktorer

Dessa resultat kommer sedan att användas för att ta fram ännu mer detaljerade utbredningskartor för olika årstider, samt för att klargöra vilka miljöfaktorer som påverkar tumlarnas utbredning.

– Då lär vi oss vad det är vi ska bevaka för att tumlarna ska få det bättre i Östersjön. Det blir också ett mycket viktigt underlag till de nationella åtgärdsplanerna och hjälper när man ska utse skyddade områden, säger Mats Amundin.

Klart till hösten

I höst ska arbetet vara färdigt och i december presenteras resultatet på en slutkonferens på Kolmårdens djurpark.

SAMBAH är ett internationellt projekt som till hälften finansieras av EU:s LIFE-program. I Sverige är Naturvårdsverket, Havs och Vattenmyndigheten och Kolmårdens Djurpark medfinansiärer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.