Ydre styrs av alla partier

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga partier i Ydre kommun kommer att vara med på kommunstyrelsens sammanträden. Två partier kommer dock att sakna rösträtt.

Samstyre har det varit i Ydre tidigare, senast för fyra år sedan. De två partier som kommer till kommunstyrelsens möten utan rösträtt blir kristdemokraterna och sverigedemokraterna. De får så kallade insynsplatser. Även under förra mandatperioden hade, exemeplvis sverigedemokraterna, en sådan plats.

Färre politiker

Vid förra valet blev 31 personer ledamöter i kommunfullmäktige. Efter ett beslut under året så har antalet ledamöter minskats till 21. Kommunstyrelsen, som fungerar lite som kommunens regering, kommer att ha 7 platser mot tidigare 11.

Valresultatet gav allianspartierna i Ydre, centern, moderaterna och kristdemokraterna 11 mandat tillsammans. Trots denna majoritet blir det alltså samstyre, eftersom det var klart innan valet att centern och socialdemokraterna var intresserade av att samarbeta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.