Danskar om satirerna: ”Förfärligt!”

Uppdaterad
Publicerad

Två satirteckningar som publicerats i England har väckt stor uppmärksamhet och ont blod hos både allmänhet och politiker i Danmark.

– Ren ondska!

– Osmakligt!

Detta är kommentarer från högsta politiska nivå. Men även på innertorget i Tårnby i Köpenhamns utkant hörs upprörda röster.

– Detta borde inte ha publicerats säger makarna Annalisa Och Flemming Gess med bestämda röster.

Bilden är den den kände satirtecknaren Steve Bells som i The Guardian har tecknat den danske statsministern som en nazistisk figur.

– Förfärligt! utbrister Aage Spreng.

– Det är nog lite för mycket, säger med lugnare röst Tomas Andersen.

”Får inte göra så med kultursymboler”

Det hela handlar om den så kallade ”smyckelagen” som klubbades igenom i tisdags som ger möjlighet att beslagta flyktingarnas värdesaker och kontanter överstigande ett värde av tiotusen danska kronor.

I The Independent låter tecknaren Dave Brown den lille havfrue draperas i smycken hållande en utdragen guldtand och en välfylld plånbok i sina händer.

Även denna bild underkänns av makarna Gees.

– Så får man inte göra med kultursymboler, det är inte okay, säger Annalisa Gees.

Kjaersgaard kräver ursäkt

På sociala media talas det om att Danmark nu får smaka egen medicin efter debaclet med Muhammed teckningarna som ledde till stora demonstrationer och flaggbränningar runt om i världen.

– Det är inte bra att publicera detta men det var heller inte publicerandet av muhammedteckningarna, säger Aaage Spreng.

– Man måste visa respekt, förklarar Lene Petersen vid hans sida.

Dansk Folkepartis Pia Kjaersgaard försvarade publiceringen av muhammedteckningar och tyckte inte att de var kränkande. Den här gången när det handlar om en dansk statsminister är hon inte lika förstående.

– Tidningen borde ta tillbaka detta och be om ursäkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.