Vid Ringsjöverket i Stehag renas vattnet från sjön Bolmen i Småland innan det går ut till konsumenterna.
– Vi har sett ända sedan nittiotalet både att färgen blivit allt brunare och att halten organiskt kol har ökat, säger Kenneth M Persson, forskningschef på Ringsjöverket.
Det finns flera orsaker till den här förändringen. En av dem är åtgärderna mot försurningen, vilket i sig är positivt för både naturen och oss människor.
Ännu brunare för tvåhundra år sedan
Men det mindre sura regnet gör organiskt material i skogen mera vattenlösligt. Och då följer det med regnet ut i sjöar och vattendrag och hamnar så småningom via Bolmentunneln i Ringsjöveket. Det tycks alltså som att vi återgår till ett mera naturligt förhållande, som rådde före industrialismen.
– Ja, om man går tillbaka tvåhundra år så ser det ut som att sjöarna var ännu brunare än idag, säger Kenneth M Persson.
Man tillsätter kemikalier, mest järnsalter, för att få bort det bruna materialet. Restprodukten deponerar man på Rönneholms mosse några kilometer från vattenverket. Det ger i sig inga större miljöproblem, men handlar om stora mängder.
Stor konferens i Malmö
– Det är ett volymproblem, och det är ett ökande problem när det blir mer organiskt material i vattnet från Bolmen. Det är en utmaning, säger Kenneth M Persson.
Problemet är globalt, och i Malmö inleddes idag en stor internationell konferens i ämnet.
– Det här är en chans att utbyta erfarenheter och kunskaper och där olika länder och forskargrupper kan berätta hur de har hanterat problemet, säger Ina Kristiana, doktor i kemi vid universitetet i Perth, Australien.