Experten: ”Enorm ökning av datamängden i framtiden”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att framtidens mobila bredband 5G blir avsevärt snabbare och trådlöst så kommer den inte att ersätta en fast fiberförbindelse, enligt professor Fredrik Tufvesson som forskar på 5G.

SVT:s bredbandssatsning visar att många är missnöjda med sitt bredband. Men trots att framtidens mobila bredband 5G blir avsevärt snabbare och trådlöst, ersätter det inte en fast fiberförbindelse, enligt en lundaprofessor som forskar på 5G.

– Vi kommer i framtiden se en enorm ökning av datamängden. Vi klarar inte av att överföra den stora mängden data med nuvarande system och vi behöver bygga ut fiber samtidigt som vi kompletterar med 5G, säger professorn Fredrik Tufvesson som forskar på nästa generations mobila bredband.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Anledningen till att vårt internetanvändande blir allt tynge är att vi ser mer på streamad film och kopplar upp fler apparater på nätet. Framöver tros vårt samlade databehov bli ännu större.

Snabbare internet

På Lunds Tekniska högskola har Fredrik Tufvesson byggt en prototyp för framtidens basstationer för 5G. Lumami heter den och är första av sitt slag i världen.

– Det vi ser är en massa småantenner, som gör att vi kan fokusera signalen från basstationen till användaren. På det här sättet kan vi bygga upp ett moln av signal runt en telefon. På det sättet kan vi få den kapacitetsökning som vi vill ha, säger han och pekar på Lumami.

– Naturligtvis kommer det att bli snabbare, men vi kommer också ha fler användare på samma frekvensutrymme. Problemet idag är att det är trångt och frekvenserna tar slut helt enkelt, säger professor Fredrik Tufvesson.

Dagens mobila internet delar frekvensutrymme med bland annat radio och tv. Där är det redan idag fullt.

Fler antenner

Lösningen tros ligga i att höja frekvenserna för 5G, sätta fler antenner på basstionerna och placera dessa närmre varandra. En klar fördel är att utsändningseffekten minskar.

Om fem år väntas 5G nätet vara i drift, med tio gånger högre hastighet och tio gånger fler användare på samma frekvensutrymme. Men, konstaterar Fredrik Tufvesson, det är ett komplement, inte ett alternativ, till en fast fiberförbindelse.

– Jag tror att en investering i infrastruktur för datatransport kommer betala av sig i framtiden. Visst, vi behöver gräva upp våra gator, men det är lika självklart som att vi har vatten och elektricitet, säger Fredrik Tufvesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet