Historieprofessor Dick Harrison vid Lunds universitet skriver en skarp debattartikel i Svenska Dagbladet på tisdagen. Där hävdar han att utbildningen styrs av pengar så till den grad att kraven sänks och att studentkårerna har för mycket att säga till om.
Dick Harrison var föräldraledig och bodde utomlands under 2014. När han förra året kom tillbaka till historiska institutionen vid Lunds universitet kände han inte igen sin arbetsplats.
– Visst hade vi haft problem förut, men då hade jag känt det som att vi var ett team som mötte problemen tillsammans, säger han.
– Nu var det annorlunda.
”Snällhetsseminarier”
Till slut blev Dick Harrison så frustrerad över situationen att han skrev en debattartikel som publiceras i Svenska Dagbladet idag. Där ger han en lång lista på händelser som han är mycket kritisk emot.
Han skriver bland annat om ”snällhetsseminarier” där man godkänner C-uppsatser som tidigare inte skulle godkänts på B-nivå, studenter som anklagar honom för mobbning när han kräver att de ska vara aktiva i obligatoriska diskussionsövningar, krav på att dela ut tentafrågor i förväg för att fler ska bli godkända.
Och idag har han fått massor av reaktioner.
– Jag har fått ett 80-tal mail från kollegor som hyllar artikeln och tackar för att jag skrivit om saker de inte vågat ta upp, säger Dick Harrison.
– Men från universitetet har jag inte hört ett ljud, vare sig från min egen institution eller från ledningen. Däremot har jag fått mail från studenter jag underkänt som ger mig rätt. Det var lite oväntat.
”Ett system som korrumperar”
Dick Harrison menar att det måste till stora förändringar för att rädda den högre utbildningen. Till en början vill han se en ändring av dagens system som ger institutionerna en del av sina pengar först när studenterna klarat sin utbildning. Systemet infördes för att öka genomströmningen på universitet och högskolor.
– Det är ett system som korrumperar, säger han.
– Det gör att man piskas att godkänna studenter som egentligen inte klarat sig, för annars kan man bli tvungen att säga upp personal eller lägga ner verksamhet.
Känner inte igen sig
Universitetets ledning tar lugnt på kritiken. Lynn Åkesson är dekan för humaniora och teologi och hon känner inte igen sig i den beskrivning som Dick Harrison ger.
– Just historiska institutionen har utvärderats av Universitetskanslerämbetet och kom mycket väl ut. Ämbetet tyckte att kvaliteten var mycket hög. I övrigt så finns det en lång tradition på universitetet att diskutera vad som är kunskap och vad som är kvalitet.
Dock håller Lynn Åkesson med om att det ekonomiska systemet inte är bra.
– Vi har i flera år klagat på det, säger hon.
– Det finns ett sätt att se på kunskapsproduktion som om den kan ske på löpande band och det är inte bra. Vi hade gärna sett en annan variant när det gäller tilldelningen av pengar.
Att det nuvarande systemet skulle riskera att korrumpera utbildningen, håller hon inte med om.
– Det är klart att festelsen att godkänna skulle kunna finnas där, men våra lärare är mycket professionella. Vi ser inga bevis på något annat.
”Studentkåren som en stark fackförening”
Dick Harrison menar att det idag finns en tävlan mellan lärosäten, där man konkurrerar med lägre krav.
– Studenter kommer till mig och säger att de kommer att läsa C-kursen i historia vid Malmö högskola istället för i Lund, för att de hört att kraven är lägre där. Och då handlar det om pengar igen för instututionerna.
Dick Harrison menar också att det här leder till att studenternas ställning har blivit alldeles för stark.
– Idag så agerar studentkåren som en stark fackförening, säger han.
– Att rätta tentor har nästan blivit som att vara arbetsgivarparten i en tuff avtalsförhandling.
”Underminerar hela undervisningen”
Dick Harrison menar att kårernas makt måste brytas.
– Det är inte studenterna som ska avgöra vad som är sant och falskt eller vad som är rimliga krav att ställa. Det ska vi göra som erbjuder dem att skaffa sig en utbildning.
– Vi kan inte heller ha en situation där studenter känner sig kränkta i alla lägen och där universitetslärare i praktiken är rättslösa. Det underminerar hela undervisningen.
Men inte heller det här håller Lynn Åkesson med om.
– Studenterna har rätt att ha synpunkter på sin situation och på utbildningen, säger hon.
– Men det är inte kåren eller studenterna som avgör kunskapskraven. Dagens studenter är bra på att ställa krav på olika saker, men då måste vi också vara bra på att leverera förklaringar på varför vi gör på det ena eller andra sättet.
SVT Nyheter Skåne har sökt studentkåren för en kommentar. Kåren hälsar att man just nu arbetar på en replik.