Igår hade demonstranter, migranter och många malmöbor hade samlats i migrantlägret i Sorgenfri i Malmö klockan 16. Då gick kommunens respit ut och miljöförvaltningen kunde gå in i lägret. Bara ett fåtal migranter hade då lämnat lägret.
– Det är jättemycket folk som är här just nu. Inte bara migranter och aktivister. Många är vanliga malmöbor som är kluvna i frågan och som är här för att se vad som händer i deras stad, rapporterade SVT Skånes utsända reporter Johanna Stenberg, på plats vid tältlägret.
Klockslaget passerades utan att varken polis eller representanter för Malmös miljöförvaltning syntes till.
Men demonstrantterna från olika solidaritetsgrupper gjorde helt klart att de tänker stanna kvar för att vaka och kunna utöva passivt motstånd närhelst tömningen av lägret verkställs.
– Det finns ingen tidpunkt angiven för när vi ska tömma lägret och vi är inte beredda att ange vilken tidpunkt vi kommer börja det arbetet, sa Skånepolisens presstalesman Lars Förstell, till SVT Nyheter Skåne på söndagskvällen.
Ingenstans att ta vägen
22-årige Daniel från Rumänien har bott i ett skjul i nästan två år. Han tänker stanna i lägret. Att resa tillbaka till Rumänien är inget alternativ, tycker han. Han måste försörja familjen.
– De får lyfta ut oss. Om vi inte får vara kvar här så blir vi tvungna att sova på gatan, sa han till TT.
Flera grupper har engagerat sig i EU-migranternas situation, och på sociala medier mobiliseras det för demonstrationer.
– Vi vill ha en fredlig demonstration, en sittdemonstration. Låt dem sitta vid sina hus, sa Simona Tegman, som representerar Nätverket för romers rättigheter.
Packar sina saker
Det är avskedsstämning i det romska tältlägret på Sorgenfri i Malmö. Några packar sina saker i påsar och väskor. Det hörs dragspelsmusik.
Framtiden är oviss för de hundratalet EU-migranter som haft den gamla ödetomten som sin boplats sedan mer än ett år tillbaka.
Vid entrégrinden står en del av lägrets invånare med banderoller och dragspelsmusiken flödar. Men några kliv innanför grindarna, pågår flyttpackningen och oron är påtaglig.
Många vill rädda sina ägodelar men tänker inte lämna lägret.
Gina har rivit sitt skjul och tror att det blir en natt i det fria.
– Jag tänker sova utanför stadshuset, säger hon, till SVT Nyheter Skåne.
Tryckt stämning
Gina har bott här i två år och känner sig trygg här. Helst vill hon att lägret ska få vara kvar, men hon kan också tänka sig en annan plats som kommunen anvisar, gärna med vatten och el.
– Ett land som Sverige borde ha möjlighet att ordna det, tycker hon.
Företaget som haft en container på plats hämtade den för några dagar sedan och sopor ligger spridda över lägret.
– Så här ser betydligt värre ut än det brukar, säger Johanna Nilsson från Nätverket för Romers Rättigheter, som varit på plats hela veckan.
Hon berättar att stämningen är tryckt och att många är rädda för vad polisen kommer att göra när lägret stängs.
Fått kalla handen
– Historien upprepar sig. Men vart ska de ta vägen? Hade kommunen åtminstone haft en annan plats att anvisa dem till ...
Han berättar att föreningen erbjudit kommunen sin kompetens, men att de fått kalla handen.
– Det verkar inte som de vill ha vår hjälp.
Ingen framtid i hemlandet
Kommunens erbjudande om att hjälpa migranterna hem tycker han är meningslöst.
– De har inga liv i Rumänien, inget att komma tillbaka till. Och det stöd andra länder erbjuder kommer inte fram, det når inte romerna.
Han tycker samhället har råd att hjälpa migranterna och jämför med strömmen av flyktingar som just nu anländer till Sverige.
– Det här är folk som inte belastar samhället, de kostar ingenting, de rår sig själva här, säger Kaldaras Nikolizsson.