Miljöbrotten ökar men få leder till åtal

Publicerad

De senaste åren har antalet anmälda miljöbrott i Skåne fördubblats. Samtidigt ligger uppklarningsprocenten bara på två-tre procent.

I somras visade det sig att jordmassorna till en vall som Hässleholms kommun ville bygga innehöll tungmetaller och andra föroreningar.

– Som mest låg här 3 000 ton massor, säger Sven-Inge Svensson, miljöchef i Hässleholm och ordförande i föreningen Kommunala miljöchefer.

God tanke

Tanken med vallen var att den skulle skydda ett närliggande vattendrag som kunde utsättas för risker om Finjasjöns höga vattennivåer leder till att reningsverket svämmar över. Men föroreningarna i jordmassorna riskerade nu att skada samma vattendrag som den skulle skydda.

– Tanken var väldigt god, men var det sedan blivit fel det får åklagaren utreda, säger Sven-Inge Svensson.

Det här är bara ett av tusentals miljöbrott som rapporterats till polisen den senaste tiden.

Stort mörkertal

2008 anmäldes 961 miljöbrott i Skåne. Samma siffra förra året landade på 1 893. Men fortfarande är mörkertalet stort. Och det är svårt att veta om de stigande siffrorna beror på att kommunerna blivit bättre på att anmäla de miljöbrott de upptäcker eller om det faktiskt begås fler brott.

Det som däremot står klart är att bara en liten del av brotten som anmäls klaras upp. Enligt Brottsförebyggande rådet ligger uppklarningsprocenten på bara två-tre procent.

– Flaskhalsen är som jag ser det hos polisen. De hinner inte med och prioriterar andra brott som har högre straffvärde, säger Sven-Inge Svensson.

Komplex situation

Polisen inser också att de ligger efter med utredningsarbetet. Det hade behövts mer resurser.

– Vi kan ju inte hela tiden gapa efter fler poliser och fler utredare, vi har en ganska komplex situation i regionen, säger Benny Samuelson, teamledare för specialbrottsgruppen vid Polisregion syd.

Han syftar just nu på att gränskontroller, narkotikahandel och vapenbrott också kräver mycket resurser. Även arbetsmiljöbrott med dödlig utgång måste prioriteras högre än brott där natur och djurliv tagit skada.

– Hade jag haft fler utredare och mer resurser hade det såklart varit enklare att bedriva kvalificerad miljöbrottsspaning, säger Benny Samuelson.

Satsning gav tveksam effekt

För två år sedan gjorde polisen en satsning på miljöbrott. Sedan dess har en kommandobygga skapats som gör att alla åtalsanmälningar hamnar på samma ställe. Enligt Benny Samuelson är samordningen bättre nu.

– Det gör att vi kan prioritera ärenden på ett bättre sätt. Dessutom håller vi just nu på att rekrytera ytterligare personal, säger han.

Men än så länge har den här satsningen inte märkts av ute i kommunerna.

– Tyvärr inte så mycket, säger Sven-Inge Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.