Tända bengaler under matchen Malmö FF – AIK Foto: Andreas Hillergren / TT

Poliser ska ha skyddsmask på matcher

Uppdaterad
Publicerad

I framtiden kan poliserna på Swedbank Stadion i Malmö komma att bära skyddmask – detta för att slippa riskerna med bengaleldning.

Nya tester av pyroteknik visar att röken kan vara hälsovådlig och polisen hoppas nu att fler ska agera för att skydda personal och besökare på arenorna.

– Nu vet ju i alla fall vi att vi måste skydda oss när vi jobbar inne på arenorna. Vi hoppas ju att andra aktörer ska börja agera också. Det handlar ju om arbetsmiljön för alla involverade, allt från bollkallar till fotografer och funktionärer. Och naturligtvis supportrarna. Vi vill ju inte att de ska drabbas av sjukdomar i framtiden, säger Per Engström, gruppchef för polisens utvecklingscentrum i Stockholm.

Sanera arenorna

Förutom att poliser uppmanas att bära mask och sanera sina kläder när de lämnar arenan rekommenderar Stockholms brandförsvar, som också deltog i testerna, att även arenor där det bränts bengaler ska saneras.

– Testerna visar att det blir ett nedfall och partiklar kommer att ligga kvar där publiken har stått. Därför rekommenderar de att man ska sanera arenan också, säger Per Engström.

Polisen har tidigare utfört tester för att ta reda på hur hälsofarlig röken från pyrotekniska produkter är. Testerna utfördes för två år sedan på Friends arena med legala produkter och visade inte några uppenbara hälsorisker.

Men efter att poliser i år anmält att de fått hälsobesvär, bland annat kemisk lunginflammation och obehagskänslor i lungor samt ögonskador, efter att ha arbetar under fotbollsmatcher där det förekommit pyroteknik så har nya tester utförts.

Eldade beslagtagna pjäser

Den här gången använde polisen inte legala produkter utan i stället pyrotekniska pjäser som beslagtagits i samband med matcher, enligt en skrivelse från Polismyndigheten.

De nya testerna, som genomfördes i samarbete med Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och Storstockholms brandförsvar i augusti, visade att partiklarna från röken hade en sådan storlek att den hamnar längst ner i lungorna. Partikeltätheten i vissa av de testade produkterna var mer än 56 gånger högre än den av Arbetsmiljöverket godkända dagsdosen.

Polisen ska nu gå vidare och i samarbete med Socialstyrelsen analysera innehållet i partiklarna.

Enligt Svensk elitfotboll används bengaliska eldar på cirka fem procent av de 480 matcher som spelas årligen.

Så gjordes testerna

Testerna gjordes för att utreda vilka arbetsmiljörisker som poliser utsätts för när de jobbar på matcher där pyroteknik förekommer.

De pjäser som användes var sådana som varit avsedda att använda vid idrottsevenemang men som tagits i beslag av polisen.

Testerna genomfördes i en container som var väl ventilerad.

Den rök som utvecklades från pyrotekniken mättes med en partikelräknare och en så kallad mekanisk lunga.

I containern fanns också dockor uppställda som var klädda i polisuniformer.

Källa: Polismyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.