– Det blir ytterligare en kanal för medarbetare som vill anmäla oegentligheter än till närmsta chef, säger chefsjurist Camilla Ziegler.
Bedrägerier, korruption och diskriminering är saker som ska kunna anmälas via ett nytt datorverktyg. Upphandlingen har precis startat.
– Tjänsten ska ligga externt och vara krypterad. Det ska inte gå att spåra uppgiftslämnaren om han eller hon valt att vara anonym, försäkrar Camilla Ziegler.
Externt företag
Det faktum att anmälningarna ska gå till ett externt företag, för att sedan lämnas över till Region Skånes interna utredningsgrupp, innebär att uppgifterna är att betrakta som allmän handling. Allmänheten och inte minst journalister ska kunna begära ut dem från regionen.
– Det kommer i vanlig ordning att göras en bedömning om handlingarna kan anses vara offentliga. En prövning enligt vanliga regler, säger Camilla Ziegler.
Allt vanligare
Det har blivit allt vanligare att större myndigheter erbjuder en visselblåsartjänst för anställda som inte vill anmäla oegentligheter till närmaste chef. Bland offentliga verksamheter är Göteborgs stad och Karolinska universitetssjukhuset två exempel.
Skånes regionfullmäktige beslöt att utreda frågan för ett år sedan och på tisdagen beslutade regiondirektören att tjänsten ska inrättas.