• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Patrik Cegrini

Robot ska hjälpa äldre i hemmet

Uppdaterad
Publicerad

I framtiden kan vi alla ha en egen robot hemma, i alla fall om forskarna i Lund får som de vill. 89-åriga Ella Lundström i Helsingborg är först i Sverige med att testa prototypen Hobbit.

– Man hinner inte sitta och tänka på döden när man har en robot, säger 89-åriga Ella Lundström och skrattar.

Hon kallar på den från vardagsrummet med en knapptryckning.

– Kommer till dig!, svarar Hobbit och rullar ut från sin laddningsstation i sovrummet.

Tanken är att roboten Hobbit ska kunna göra allt från att larma vid en fallolycka och hämta mediciner, till att hålla i ett träningspass.

– Den är byggd för äldre personer i hemmet. Förhoppningsvis känner man sig mer självständig, har mer kontroll hemma och att roboten kan hjälpa en. Den kan också vara en viss stimulans, att man får lite underhållning, säger Susanne Frennert, doktorand i Designvetenskaper vid Lunds Tekniska Högskola.

Ersätter inte hemtjänsten

Trots att flera funktioner påminner om en del av det arbete som hemtjänsten i dag utför, understryker Susanne att den inte ska ses som en ersättning till äldreomsorgen.

– Den ska ses som ett komplement. Det jag sett i mina studier är att man inte vill vara beroende av någon annan person. Om du inte klarar att gå upp ur sängen och hämta medicinen själv, vill du inte ligga och vänta till hemtjänsten kommer om två timmar. Då ska du kunna be roboten, säger Susanne Frennert.

Kan kosta runt en miljon

Roboten är ett resultat av ett EU-finansierat treårigt forskningsprojekt och ett samarbete mellan Lunds tekniska högskola, universitetet i Wien och ett forskningsinstitut på Kreta. 

– En av idéerna med det här projektet är att göra en billig robot, säger Susanne Frennert.

Med billigt menas i det här fallet cirka 120 000 konor, eftersom en mer avancerad robot kan kosta runt en miljon eller mer. 

”En rolig månad”

Hemma hos Ella har roboten nu bott i en månad.

– Det har varit en väldigt rolig månad. Jag har provat allt den kan göra och jag har blivit aktiverad och inspirerad, säger Ella Lundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.