Savanner stoppar extremvärme

Uppdaterad
Publicerad

Torra marker spelar en större roll för klimatet än vad man tidigare trott, visar internationell forskning från Lunds universitet.

Koldioxiden tas främst upp av världens regnskogar, men savanner och torra buskmarker har nu visat sig betyda mycket för upptaget.

När människor förbränner fossila bränseln och skövlar skog i tropikerna ökar utsläppet av koldioxid. Klimatet blir därför allt varmare och forskare från Lunds universitet och Stanford University har nu tittat närmare på hur naturen hanterar utsläppen.

– Förståelse av vad som styr dagens trender och variabilitet ger oss en bild av hur kolcykeln kan förändras i en varmare värld och om naturen kommer påskynda eller bromsa klimatförändringarna som har skapats av människor, säger Anders Ahlström, i ett pressmeddelande.

Studien visar att de tropiska regnskogarna inte är huvudansvariga för kolcykeln. Istället är det ett samspel mellan regnskogar och savanner som fungerar som världens lungor. Det är därför av vikt att även bevara de torra markerna.

– Detta innebär att världens savanner och torra buskmarker kommer att bli ännu viktigare i framtiden när klimatförändringarna och extremväder ökar i en varmare värld, säger Josep G Canadell, forskare från Canberra i Australien och föreståndare för Global Carbon Project.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.