Träningstrend: snabbt och hårt

Uppdaterad
Publicerad

För den stressade finns i dag högintensiv träning som du klarar av på mindre än en halvtimme.

Många anläggningar har olika varianter på denna träningsform och sedan nyår finns 21 Minute Body på Sats. Där utlovar de bättre styrka, uthållighet och kondition på endast 21 minuter, inklusive uppvärmning och lite stretchövningar på slutet.

– Det finns belägg för att man kan få ut mycket av sin träning även när man kör korta pass med fyraminutersintervaller, säger Martin Tornblad, som är personlig tränare och instruktör på Sats i Västra hamnen i Malmö.

Han leder passet som lämpar sig för de som känner att de vill få ut maximalt av sin träning på kort tid.

Ett kompliment

– Jag går på det här passet innan jag ska på spinning och tycker det är mycket bra. Jag hoppas att det kommer fler korta intensiva pass på andra teman, säger Per Fegler, som är en flitig motionär.

Sophia Christianson och Susanne Klint tränar också på passet och använder det som komplement till annan träning.

– Det är bra när man tycker att man har inte har så mycket tid för träning, säger Susanne Klint.

De tror att trenden har kommit för att stanna. Vi lever i en tid av stress med många krav och tider att passa och där timmar framför datorn framkallar ett behov av att röra på sig. Långt ifrån alla känner så, men många gör det och när vårsolen tittar fram vill vi möta den med en stark kropp som orkar hålla igång i joggingspåret, i gympasalen eller på gymmet.

Tre gånger i veckan

Den nya träningsformen, som går under bedömningen HIT, högintensiv träning, är en av de hetaste träningsformen i dag på gymmen och i löparspåret. Den som tränar utlovas bättre kondition, styrka och uthållighet men det krävs mer än ett träningspass i veckan.

– Man behöver träna ungefär tre gånger i veckan för att det ska ge effekt, säger Martin Tornblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.