Sejla Baydoun från Växjö undvek att gå på cellprovtagning i två år, efter att hon fått sin första kallelse när hon var 23 år. För henne, liksom för många andra kvinnor, kändes en gynekologisk undersökning pinsam.
– Jag tror att det är lite tabubelagt i samhället i dag, och många tjejer undviker nog att gå dit just på grund av att de tycker det känns lite pinsamt. Det tyckte jag också, säger hon.
Sämst i landet
Mellan 2008 och 2013 har allt färre kvinnor i Kronobergs län dykt upp hos gynekologen för att undersöka om de har cellförändringar. Under 2014 gick sju av tio, vilket placerar Kronoberg i botten med Uppsala län strax över sig. Det visar siffror från Nationella kvalitetsregistret för cervixcancerprevention.
Högre risk att inte gå
Utvecklingen är oroande enligt forskare, eftersom att kvinnor som inte deltar löper större risk att insjukna i livmoderhalscancer. En cancersjukdom som har en dödlighetsrisk på drygt 30 procent.
– Det har visat sig att de kvinnor som får livmoderhalscancer inte gått på cellprovtagningar. Därför är det väldigt viktigt att vi har ett så högt deltagande som möjligt. Går man vart tredje år så kan vården upptäcka om man har en infektion och då bli av med den innan cancern hinner utvecklas, säger Marie Oscarsson, barnmorska och forskare på Linnéuniversitetet i Kalmar.
Bristande kallelse är orsak
Gemensamt för både Kronoberg och Uppsala län är att undersökningarna kostar samt att ingen förbokad tid finns på kallelsen. Det är just vad forskare vid både Linnéuniversitetet, Göteborgs- och Karolinska universitet säger sänker deltagandet.
Kvinnorna i Kronoberg får snarare en inbjudan, där de uppmanas att själva boka en tid.
– Har man en förbokad tid så kommer fler kvinnor. Måste de själva ta kontakt finns där ett motstånd, säger Marie Oscarsson.
”Det tar för lång tid”
Men trots att förbokade tider och avgiftsfria besök är det enda som vetenskapligt har bevisat höja deltagandet, är det inget som Region Kronoberg har valt att rätta sig efter.
Kvinnokliniken i Växjö, som ansvarar för tidsbokningen, skulle då nämligen behöva dubbelregistrera patienterna. Det tycker de tar för lång tid.
– Vi är tvungna att använda bokningssystemet Invitation för just cellprovtagningarna, och det är svårt att kombinera med vårat journalsystem. Det går men det tar längre tid, säger eHälsostrategen Helena Sjögren på Region Kronoberg.
När man vet att bokade tider höjer deltagandet, varför prioriterar ni inte en ändring?
– Vad jag förstår så har det varit tekniska bekymmer med detta och just den tekniska biten är jag inte är insatt i. Men vi ska nu se över vad vi kan göra för att få till en bokad tid på kallelsen, säger Maria Lundgren, verksamhetschef på Kvinnokliniken.
”Respektera dem som inte går”
Marie Oscarsson menar att det är viktigt att inte skuldbelägga de kvinnor som av olika anledningar inte går på sina cellprovtagningar.
– Egenansvaret är en svår fråga. Man måste respektera dem som väljer att inte gå. Men det är ändå viktigt att de tar kontakt med vården för att prata om varför. Det kanske finns en annan lösning, säger hon.
Så går en gynekologisk cellprovtagning till:
När du ska lämna cellprov får du träffa en barnmorska som först berättar om hur det går till.
Därefter får du sätta dig i gynstolen för att barnmorskan ska kunna ta tre prov på livmoderhalstappen, belägen högst upp i slidan.
Provet görs med en liten borste eller spatel (liknande en glasspinne) som försiktigt skrapas mot tappen.
Det tar några minuter och ska inte göra ont, men det kan kännas lite.
Efteråt kan du få en liten blödning, vilket är fullt normalt.
Provsvaret får du hemskickat 1-2 månader efter besöket.
De allra flesta har inga cellförändringar, men har du det blir du kallad till en ny undersökning. Du kan även bli återkallad om provet inte gått att läsa ordentligt.
Det är ovanligt att cellförändringar betyder att du har cancer.
Alla kvinnor mellan 23 och 50 år kallas vart tredje år till cellprovtagning. Därefter är det vanligtvis vart femte år. Det är vad som kallas för screeningprogram.
Källa: UMO och 1177 Vårdguiden