Foto: TT

Migrationsverket: Ansvaret ligger ändå på Hultsfred

Uppdaterad
Publicerad

Om en kommun säger nej till att ta emot ett ensamkommande flyktingbarn blir det en fråga mellan den kommunen och ankomstkommunen.

Hultsfreds kommun gick i dag ut med att de stoppar sitt mottagande av ensamkommande flyktingbarn under fyra månaders tid. Kommunen anser sig inte kunna garantera säkerheten för barnen eller för personalen.

Men enligt Migrationsverket är det inte bara att säga nej.

– Det vi gör i så fall är att påtala för Hultsfred att det här barnet är ert ansvar, oavsett om ni tar hand om själva anvisningen. Om en kommun säger nej så innebär det att barnet blir kvar i ankomstkommunen. Det blir en fråga mellan kommunerna att göra upp, säger Sophia Öhvall Lindberg, som är presskommunikatör och expert på mottagandet av ensamkommande barn på Migrationsverket.

Två fall har tagits vidare

Om kommunerna inte kommer överens kan de ta hjälp av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som avgör vilken kommun som är ansvarig för barnet.

– När vi förklarar för kommuner hur läget är – att barnen blir kvar i ankomstkommunen – brukar kommuner ändra sig.

Två fall har tidigare gått vidare till IVO, enligt Sophia Öhvall Lindberg.

– I de fallen har IVO beslutat att det är den anvisade kommunen som är ansvarig. En kommun (Östra Göinge) har därefter valt att driva processen i domstol och förlorat både i Förvaltningsrätten och Kammarrätten, säger Sophia Öhvall Lindberg.

Nu inväntar kommunen besked på om Högsta Förvaltningsdomstolen ska ta upp fallet.

Kommunerna har ansvaret

Men hur ser ni på att Hultsfred säger att de inte kan garantera säkerheten för barnen?

– Vi har ju stor förståelse för att läget är ansträngt i kommunerna. Det har kommit fler ensamkommande än beräknat, men det är inte vår uppgift att se till kvaliteten eller hur man ska ta hand om barnen, säger Sophia Öhvall Lindberg.

Hon trycker på att det i juli 2006 genomfördes en förändring av mottagandet av ensamkommande, där ansvaret för omvårdnad och boenden flyttades från Migrationsverket till kommunerna.

– Ett viktigt skäl till det var att Migrationsverket inte ansågs ha kompetensen att se till barnens behov på bästa sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.