Schackspel som integration

Uppdaterad
Publicerad

När Sanjar Sahak kom hit till Sverige förra året så kunde han varken tala engelska eller svenska, men en sak hade han med sig, och det var hans fallehet för schack.

Sanjar Sahak kom till Sverige från Afghanistan som ensamkommande flyktingbarn för ett år sedan. Resan var, som för så många andra, både svår och lång. Han hamnade då på ett flyktingboende i Rottne, och han kände ingen.

Men Sanjar Sahak skulle snart få kontakt med det svenska samhället, tack vare sitt intresse för schack. Med hjälp från personalen på flyktingboendet i Rottne så fick Sanjar Sahak kontakt med Växjö schackklubb, och där trivdes han redan vid första besöket. Och Håkan Jalling, ordförande i Växjö schackklubb märkte direkt att han hade fallenhet för spelet.

– Han hade ett strategiskt tänkande och en glöd i ögonen, berättar han.

Utbrett spel

Håkan Jalling menar att just schack är väldigt bra verktyg för integration.

– Det är som ett internationellt språk, precis som noter. Man behöver inte inte kunna ett enda ord utan kan sätta sig ner och spela direkt med någon från Kina, Ryssland eller något annat land. Det är ett väldigt bra verktyg för integration har vi märkt. Och schack är ett så utbrett spel som finns över hela världen, säger han.

Schackklubben blev ett sätt för Sanjar Sahak att bearbeta den svåra resan över havet, och ett sätt att hitta vänner och lära sig det svenska språket. Det visade sig också snabbt att han var minst lika bra som sina nya vänner.

– Första tävlingen i schack vann jag första platsen för ungdomar i hela Växjö säger Sanjar med ett leende på läpparna.

Inget val

Sanjar Sahak har i dag fått uppehållstillstånd i Sverige, och bor i Växjö där han trivs. Resan över havet är dock något som han fortfarande tänker på.

– Jag tänkte att jag kanske kommer att dö, och jag kan inte simma heller. Men jag hade inget annat val än att åka med båten, säger Sanjar Sahak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.