Växjö kommun backar i tvist med friskolor

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommun har delvis backat i den tvist som pågått i över ett år med flera friskolor i kommunen.

Det var i början av 2014 som fem friskolor överklagade den skolpeng som kommunen betalade ut till dem. Och trots att förvaltningsrätten ännu inte har kommit med någon dom i frågan så har politikerna nu ändrat sig, åtminstone på några punkter.

Backar om momsen

Det handlar bland annat om den så kallade momsschablonen – en ersättning till friskolorna som i Växjö har legat på en lägre nivå än vad skollagen säger – och det i flera år. Nu ändrar sig kommunen och tänker betala ut nivån skolorna har rätt till. Och Anna Tenje säger att hon kan förstå att skolorna tycker att detta rubbat förtroendet för kommunen.

– Men jag hoppas att vi på annat sätt kan arbeta upp det förtroendet igen. Nu delar vi ut den sexprocentiga momsen som det ska vara och vi har också ändrat oss angående hyresbidraget, säger Anna Tenje.

I Växjö kommun har de skolor som haft en lägre kostnad än kommunens genomsnitt bara fått ersättning för sina faktiska kostnader. Nu ändras detta så att alla skolor får minst den ersättning som är genomsnittet i kommunen.

Men tvisten mellan kommunen och friskolorna, som har varit uppe i förvaltningsrätten i mer än ett år, omfattar en rad punkter utöver de där kommunen nu ger efter. Och de punkterna är inte avgjorda ännu.

Fick rådet att vänta

Att ändringen av momskompensationen har tagit sådan tid beror på att kommunen till en början inte ville göra några ändringar under den pågående rättsprocessen.

– Vi fick rådet av vår jurist att eftersom att det var under prövning så skulle vi inte göra några förändringar. Men nu har det dragit ut alldeles för mycket på tiden och eftersom jag är av uppfattningen att det ska vara en sexprocentig momskompensation så valde jag att ändra på det redan nu, säger Anna Tenje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.