Hells Angels bakom Svineriattacken

Uppdaterad
Publicerad

Åtalet är en lunta på över 3.000 sidor där Hells Angels kopplas till dådet, straffvärdet presenteras och bevisning läggs fram.

Flera poliser bevakar polishuset i Kalmar inför presskonferensen där åklagaren ska presentera åtalet mot 19 män med anknytning till kriminella mc-gäng.

Planerat av Hells Angels

Åklagarna la inte så stor vikt vid  själva motivbilden utan var främst ute efter att lösa det brott som skett. Man tror dock att detta är något som har planerats oerhört noggrant i förväg av Hells Angels.

Mc-bråk i Kalmar

– Vi har inte fått fram något motiv till gärningen. Brottet är organiserat och planerat av Hells Angels, centralt, eftersom ett stort antal bilar kommer i kortege till brottsplatsen. Beväpnade. Har inte haft mobiltelefonerna igång, vilket visar att de varit överens om hur allt skulle ske, säger kammaråklagare Thomas Hagman.

-Vi tror att syftet var att stänga mc-klubben Svineri. Men varför? Det vet vi inte, säger Åsa Adolfsson, åklagare.

Omfattande pådrag

30-35 poliser har arbetat med fallet sedan maj vilket har varit en stor påfrestning på polisstyrkan i Kalmar. Men man är ändå nöjda med hur det har utfallit. Rent rättsligt kan omfattningen av fallet jämföras med rättegången mot Södertälje Maffian tidigare i år.

Rättegången börjar 2 oktober och håller på i sex veckor i Göteborg. Anlendingen till att rättegången kommer att hållas i Göteborg är för att man på grund av säkerhetsskäl behöver en säkerhetssal som är så pass stor att den kan ta in samtliga åtalade samtidigt. De klubbar som representerar de åtalade är Hells Angels, Red Devils och Red White Crew.

Kunde knytas genom DNA

I bilarna till de åtalade har man hittat allt från baseballträn, kofötter samt kläder med blod. DNA test har kunnat konstatera att blodet är från offren.

Åklagarna bedömer våldet som livsfarligt och i ett av fallen livshotande, straffvärdet ligger runt 4 år.  En del av de åtalade är kriminellt belastade sedan tidigare men inte alla.

Det har tagit drygt fyra månader att väcka åtal, och förundersökningen är en lunta på 3.156 sidor.

Förundersökningen i siffror

Ett hundratal vittnen

Cirka 500 förhör

425 beslag har gjorts

Förundersökningen är sammanlagt 53 centimeter hög.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mc-bråk i Kalmar

Mer i ämnet