Kameror som placeras i sovrummen ska ersätta tillsynsbesök inom hemtjänsten på nätterna. Istället för att personalen fysiskt besöker den äldre så kan de logga in sig på en dator och om personen ligger i sängen.
– Fördelarna med kameratillsynen på natten är att man slipper bli väckt och man kanske inte vill att vem som helst ska springa in i ens hem, säger Pär Kindstrand, larmsamordnare på Växjö kommun.
Personalen kan via en dator på kontoret eller via en bärbar dator logga in och se bilden som kameran fångar upp från den äldres sovrum. Allt sker direkt och personalen ser bara vad som händer just när de loggar in och inget material sparas.
– Personalen tittar i 20 till 30 sekunder, precis som de skulle göra om de var på ett tillsynsbesök under natten. Sedan loggar de ut. Kameran loggar dessutom ut automatiskt om personalen skulle glömma detta, säger Pär Kindstrand.
”Lite läskigt”
De pensionärer SVT talat med i Växjö har blandade känslor inför den nya tekniken.
– Det som är positivt är att för den som inte vill bli väckt av ett beök på natten är det här ett bra alternativ. Samtidigt är det lite läskigt att man inte vet vem som tittar från andra sidan och att de kan se allt man gör, säger Ingrid Svensson.
Kameran är helt frivillig för de äldre. De som inte vill ha kamera kan säga nej.
– Syftet är att omsorgstagaren ska kunna känna sig trygg samtidigt som det ger ett smidigt arbetssätt för personalen, säger Pär Kindstrand.
Måste vara till nytta för de äldre
Just nu är kamerasystemen på prov i två hem i Växjö och en tredje är på gång. De vi talade med blev lite skrämda av kameran men menar samtidigt att de blir vana med allt fler tekniska prylar.
– Tekniken måste vara till nytta för den enskilde. Den få inte bara användas i besparingssyfte. Syftet ska vara att det blir bättre för mig om jag behöver det, säger Ingemo Gustavsson, pensionärsrådet Växjö.
– Som anhörig kan jag tänka mig att man känner sig trygg om jag vet att personalen kan gå in med kameran och direkt se om min anhöriga ligger på plats i sängen och inte har försvunnit, säger Laila Stein, pensionär.