Barngrupperna blir ännu större

Uppdaterad
Publicerad

Oron sprider sig nu bland förskollärare i Växjö. Ett poltiskt beslut kommer leda till ännu större barngrupper.

”Barn på förskolan tvingas idag stå ut med en arbetsmiljö som vuxna aldrig skulle acceptera”. Det anser upprörda förskollärare i Väjxjö kommun.

-Gränsen är nådd för länge sedan för vad barnen ska behöva stå ut med, säger förskolläraren Cecilia Sandström.

Två barn på en plats

Barn till föräldralediga har rätt att gå på förskola 15 timmar i veckan. Dessa barn har tidigare räknats som en placering på förskolan. Men sedan en enig skol- och barnomsorgsnämnd beslutat att se över deltidsplaceringarna så kommer två deltidsbarn nu att fylla en heltidsplats.

-Man har tagit beslutet uppifrån utan att över huvud taget tillfråga oss, säger Cecilia Sandström

Lärarförbundet kräver analys

Nu kräver Lärarförbundet att Växjö kommun gör en analys och presenterar konsekvenser och eventuella risker med att öka antalet barn.

-Våra medlemmars arbetsbelastning kommer ju att öka, för det här innebär att det blir fler barn i grupperna, säger Anne-Lie Nilsson.

Men Martin Edberg (S), skol- och barnomsorgsnämndens vice ordförande, menar att de fackliga organisationerna visst var inblandade när beslutet fattades.

-De var väl informerade inför beslutet den 18 april, sedan att vi inte gjorde som de sade det är en annan sak, säger han.

Har inte tid med barnen

Och oron bland personalen är förstås också att beslutet ska påverka barnen negativt.

-När vi pedagoger blir stressade så märks det ju också bland barnen. När man inte har ro att sitta på ett och samma ställe utan det hela tiden bryts för att man måste springa och göra någonting annat eller rädda någon situation, säger Cecilia Sandström.

Syftet med kommunens beslut är att korta väntetiden för de familjer som idag står i kö till en dagisplats.

-Man kan se det som en ökad arbetsbelastning och jag har full respekt för att man ser det så. Men vi vill bereda plats där förskolechefen säger att det är möjligt, och vissa har sagt att det inte är möjligt. Dessutom skickar vi med pengar för varje extra barn så förskolechefen har möjlighet att förstärka med ett antal procent, säger Martin Edberg (S).

Vad innebär det här för föräldrarna då?

-Det är möjligt att de föräldrar som tidigare har haft 15-timmarsbarn mellan 9-14 tisdag-torsdag nu måste vara mer flexibla för att ge möjlighet för fler att få plats. Det är rimligt med begränsningar för de föräldralediga som man kan tänka har en större frihet än de som har arbete.

Har startat protestgrupp

Sex pedagoger på Pilbäckens förskola har skapat en Facebook-grupp som kräver färre barn i barngrupperna.

Gruppen har snabbt fått över 1.400 medlemmar, många är föräldrar som engagerar sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.