Stort söktryck stoppar förskollärare

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen satsar på fler utbildningsplatser till förskollärare. Men vill man läsa på distans är det svår att få chansen, då söktrycker är enormt jämfört med den vanliga utbildningen.

Regeringen presenterade häromdagen en satsning på 2.800 nya utbildningsplatser på förskollärarutbildningen fram till 2018. 123 av de platserna har Linnéuniversitetet fått i uppdrag att ta fram. De 30 första kommer redan 2015, och alla blir distansplatser.

Just distansutbildningen är nämligen väldigt populär, med ett söktryck som är tre gånger så högt som den vanliga utbildningen.

80 av 1266 antogs

Att satsningen kommer är något som gläder Ida Nilsson. Hon är barnskötare och har jobbat inom barnomsorgen i flera år. I höstas bestämde hon sig för att söka till förskollärarprogrammet. Eftersom hon inte vill ta studielån och kunna jobba parallellt med studierna sökte hon distansutbildningen.

– Jag tycker att det här yrket är jättekul, och känner att jag vill vidareutbilda mig och lära mig mer, säger Ida till SVT.

Men Ida kom inte in. Och den erfarenheten delar hon med många andra. Bara drygt 80 av landets 1266 sökande antogs.

– Lite besviken blev jag ju såklart, men det var väntat att det var många som skulle söka, menar Ida.

Utbildningen har inte hängt med

Linnéuniversitetets distansutbildning hade inför den här terminen tre gånger så många förstahandssökande som det vanliga förskollärarprogrammet. Därför har Linnéuniversitetet bestämt att huvuddelen av de nya platser som de nyligen fick i uppdrag av regeringen att ta fram till och med 2018 ska vara just distansplatser. 

– Efterfrågan är jättestor, så jag tror att det är ett stort och viktigt behov eftersom man har byggt ut förskolan utan att utbildningsväsendet har hängt med, säger Brita Cederblad Johansson som är dekan på Linnéuniversitetets förskollärarutbildning.

Målet att dela lika

Linnéuniversitetets mål är att det i framtiden ska finnas lika många platser på distansutbildningen som på den som ges på campus. Men trots de nya platserna kommer det fortfarande att vara svårt för Ida och andra som vill plugga på distans att ta sig in.

– Ja, om man tänker på hur många sökande det var så räcker det ju inte så långt. Men visst, det är ju bättre än ingenting, säger Ida Nilsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.