Hon forskar kring proteser i världen

Uppdaterad
Publicerad

Lina Magnussons forskning om hur ortopedtekniska hjälpmedel används i låginkomstländer har väckt stort internationellt intresse.

37-åriga Lina Magnusson från Jönköping håller en rykande färsk doktorsavhandling i sin hand. Hon är den första kvinnan i Sverige som har doktorerat i ortopedteknik.

Lina Magnussons avhandling handlar om hur proteser och andra ortopedtekniska hjälpmedel används i låginkomstländer och eftersom så lite forskning gjorts på området har hennes resultat väckt stort intresse internationellt, både hos Röda korset och Världshälsoorganisationen WHO.

– De vill använda mina resultat och vill gärna att jag jobbar vidare med forskningen. Det är jätteroligt att det kan komma till användning, säger Lina Magnusson.

Många har trasiga hjälpmedel

Under sina studier har Lina Magnusson besökt de krigshärjade länderna Pakistan, Malawi och Sierra Leone. Hon utgick från FN-konventionen som säger att alla med funktionshinder har rätt till ortopedtekniska hjälpmedel och service. Men långt ifrån alla får den hjälpen och många hjälpmedel är så slitna att de kan göra mer skada än nytta.

– Jag blev förvånad över att 50 procent går på trasiga hjälpmedel trots jättemycket smärta. Men de har inget val.

Hon berättar om mötet ute på landsbygden i Sierra Leone med en kvinna, jämnårig med henne själv, som led av polio. Båda hennes helbensbandage var så trasiga att de inte fungerade.

– Jag frågade varför hon inte åkt och reparerat dem. Men hon sa att pengarna för bussbiljetten istället behövdes för att ge mat åt barnen. Då blev det väldigt tydligt vilka olika förutsättningar man har. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.