Sedan några veckor tillbaka pågår rensningen. Åfors glasbruk lades ned i september 2012 och hade varit formgivaren Bertil Valliens arbetsplats i mer än 50 år. Nu går han till sitt nedlagda jobb varje dag, där han tillsammans med den enda som fortfarande är anställd på bruket deltar i rensningen av sitt livsverk.
– Där finns till exempel produkter som varit på utställning över hela världen och sedan kommit tillbaka till Åfors för en smärre justering, men nu kan ingen göra dem i ordning.
Krossas istället för att säljas
Och hellre än att dumpa priserna vill ledningen för Orrefors Kosta Boda att glaset slås sönder. En liten del av glaset från Åfors glasbruk kommer att hamna på Glass Factory i Boda, museet som skapades för några år sedan när Emmaboda kommun gick in och köpte Kosta Bodas historiska glassamlingar när ägaren New Wave Group planerade att sälja glaset utomlands.
I Orrefors är det föreningen Glasrikets Skatter som räddar glas som annars skulle slängas. Ändå fylls container efter container med gamla och nya glasprodukter.
Hur mycket av glaset är det som hamnar på museum?
– Högst fem procent, svarar Bertil Vallien. Han har själv en kluven inställning till krossningen och dumpningen av glas. Om glaset kom ut på marknaden och såldes till dumpat pris, vore det också ett dåligt alternativ.
Många har reagerat starkt på det ”destruktiva sätt” (formuleringen kommer från formgivaren Ingegerd Råman) som Orrefors Kosta Bodas ledning väljer, både formgivare, anställda och boende kring glasbruken. Glasprodukterna är inte bara formgivarnas verk. Varje glas eller skål bearbetas av många skickliga hantverkare.
– Det känns hårt att vårt arbete behandlas på det här sättet, säger en före detta glasarbetare, som vill vara anonym.
Företaget menar att glaset saknar värde
Jenny Sundqvist, chef för produktutveckling och marknad på Orrefors Kosta Boda, menar dock att det glas som krossats är av undermålig kvalitet, sekunda eller prover, och bedömt som ”osäljbart”.
– Att krossa glas som har ett värde är inget alternativ för något företag som bedriver verksamhet, skriver hon i ett mejl.
Men flera av de personer som Smålandsnytt talat med säger tvärtom att det i flera fall är prima varor som krossats, en del till och med signerade av formgivaren.