Ett hundratal personer samlades för att se när Sveriges bästa hästskokastare korades i Emmaboda på lördagen. 109 personer, mellan 5 och 85 år gamla, var med och tävlade om SM-guld.
– Det är en sport för alla åldrar, säger Lars-Åke Brincner, ordförande för Svenska Hästkokastarförbundet till TT.
Lisbeth Nygaard-Karlsson från Tingsryd vann damklassen medan Växjös Jabir Malghouth blev bäst i herrklassen.
– Det är en liten sport i Sverige, men trevlig, med enkla regler, säger Lars-Åke Brincner, ordförande för Svenska Hästkokastarförbundet.
Kastar mot en pinne
Det gäller att kasta en hästsko mot en pinne från sex meters håll. Hamnar hästskon runt pinnen blir det högsta poäng.
Hästskon är specialgjord och får väga mellan 470 och 500 gram.
– Det är en väldigt enkel sport och den kräver ingenting fysiskt, utan är mer en teknisk sport där alla kan vara med på lika villkor. Vi har kastare som är från 5 år gamla till 80, säger Lars-Åke Brincner.
Han märker ett ökat intresse också för att sporten ger mycket socialt, hela familjen kan delta. Det finns seriespel och tävlingar hela året.
Det är en gammal sport med anor från romartiden. Ett gäng från Karlskrona stötte på den i Polen 1992 under ett besök där och året därpå bildades den första svenska klubben, Carlskrona Hsc.
Lars-Åke Brincner ser framför sig möjligheten till ett särskilt kastförbund med hästskokastning, yxkastning, varpa och kubb.
Fakta: Hästskokastning
* Carlskrona HSC var den första svenska klubben för hästskokastning och bildades 1993. Första tävlingen arrangerades samma år på Verkö utanför Karlskrona.
* Sporten togs till Sverige efter intryck från Polen, men tävlingsreglerna är hämtade från Italien, där sporten startade 1987.
* Svenska Hästskokastarförbundet bildades 1996. Första SM utomhus arrangerades samma år i Ronneby.
* Första SM inomhus genomfördes 1998.
* De omkring 15 klubbarna med 250 aktiva är koncentrerade till Småland, Blekinge, Gotland och Stockholmsområdet.