Kjell Olsson är grundare till Kyrkhjälpen, som söker efter lösningar på boendesituationen. Foto: SVT/Richard Söderberg

Kommunen: ”Vi har inget ansvar att ge bistånd en längre tid”

Uppdaterad
Publicerad

Vem bär egentligen ansvaret för tiggarna i Sverige? Regeringen och landets kommuner är djupt oense i frågan.

Kylan är i antågande och nu är det osäkert om de rumänska tiggarna på campingplatsen Oset i Huskvarna kommer att få hjälp med boende i vinter.

– Vi har ingen värme i husvagnen, vi försöker värma oss med filtar men det är inte tillräckligt. Vi har inget val, säger Vasile Furdui.

Tiggare i Jönköping

Vid platsen bor det 40 romska rumäner i bilar och husvagnar. Vasile Furdui och flickvännen Ramona Tinca delar boendeyta med sina fyra släktingar i en husvagn. Det är trångt och kallt.

– Floden svämmade över i vår by Pauleasca år 2006. Min familjs hus sveptes med i vågorna och sedan dess saknar vi ett eget hem. Just nu bor jag och min flickvän hemma hos hennes släkt. Vi är sammanlagt 16 personer som delar på ytan, säger Vasile Furdui. 

Kommuner motsäger regeringen

Under förra veckan sa barn-, äldre- och jämställdhetsministern Åsa Regnér (S) till SVT att det enligt socialtjänstlagen är kommunernas ansvar att ge bistånd eller stöd för tiggarna. Alla EU-medborgare har möjligheten att utnyttja sin tremånaders vistelserätt i ett EU-land oavsett om ändamålet är att tigga eller söka arbete. Men att tiggarna skulle få annat än akut hjälp av kommunen motsäger sig kommunalrådet Andreas Sturesson (KD) i Jönköping.

– Enligt socialtjänstlagen har kommunerna enbart skyldigheter att hjälpa med akuta behov som till exempel mat och tak över huvudet under ett par dagar beroende på situationen. Men vi har inget ansvar för att ge bistånd under en längre tid, säger han.

Än så länge pekar politikerna finger på varandra om vem som egentligen bär ansvaret. I augusti i år bildades frivilligorganisationen Kyrkhjälpen i Jönköping. Den lösningen står utanför socialtjänstlagens ramar och just nu är 150 volontärer engagerade att hjälpa de 80 tiggare som vistas i Jönköpings kommun.

Nu är det bråttom med att hitta ett boende som är betydligt varmare än husvagnarna på campingplatsen Oset i Huskvarna.

– Vi hoppas att kunna hitta ett boende och presentera en lösning för kommunen i slutet på veckan, säger Kjell Olsson, grundare till Kyrkhjälpen.

Men hur skulle ett sådant boende finansieras?

– Det blir med kommunala medel i så fall.

”Vill inte riskera att dö i kylan”

Att Jönköpings kommun väljer att gå in med ekonomiska medel trots att de inte har en skyldighet ser kommunalrådet Andreas Sturesson inte som ett problem.

– Det kanske är så att det är medmänskligt att göra det som man inte är tvungen till men av hjärtat ändå vill.

Finns det ingen risk att fler tiggare väljer att komma hit och sätta det i system för att utnyttja er hjälpande hand?

– Lösningen är ju inte att vi har tillfälliga boenden utan att situationen förändras i de länder som tiggarna kommer ifrån. Det här är ju bara ett sätt att lösa en akut situation, säger kommunalrådet Andreas Sturesson (KD)

Än så länge kan Vasile Furdui och Ramona Tinca bara hoppas på att bostadssituationen ska lösa sig.

– Om inte Kyrkhjälpen lyckas hitta något boende kommer vi att åka hem till familjen i Rumänien. Vi kommer inte att stanna kvar här och riskera att dö i kylan, säger Vasile Furdui.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggare i Jönköping

Mer i ämnet