– Jag skulle säga att det är en indikation på att miljön har blivit bättre i Kalmarsund, för det har vi också sett på andra arter som havsörn och utter, säger Tobias Borger, biolog på Länsstyrelsen i Kalmar.
– Situationen för sälarna i havet har blivit bättre. Miljögifterna i sälarnas föda har minskat, säger Olle Karlsson, sälexpert på Naturhistoriska riksmuseet.
Ökar för varje år
I Kalmarsund räknades det till omkring 1 000 knubbsälar 2014, vilket uppskattas vara omkring 60-75 procent av beståndet i Kalmarsund, det visar en rapport från Havs- och vattenmyndigheten. Mellan 2003 och 2014 har knubbsälen ökat med 8,9 procent per år.
– För 50 år sedan var sälarna nära att bli utrotade, eftersom det var en omfattade jakt på arten. Men under 2000-talet har ökningen varit kraftig, säger Olle Karlsson.
Hur många sälar tål Östersjön?
– Det finns fortfarande plats för väldigt mycket mer säl i Östersjön. Hur länge den här tillväxten kommer att fortsätta är svårt att säga. Det beror på hur mycket fisk som finns i havet och hur vi utnyttjat ekosystemet, menar Karlsson.
Fisket drabbas hårt
Det finns tre sälarter: knubbsäl, vikare och gråsäl. Samtliga har ökat i Sverige sedan 2003. Knubbsälen finns bara i Kalmarsund på ostkusten.
Men det finns två sidor av myntet. Yrkesfiskarna i Kalmar län har rapporterat in trasiga redskap på grund av sälen för över 4,5 miljoner kronor under 2014. Totalt betalades ut knappt två miljoner kronor i ersättning i länet – vilket är det tredje största i landet.
– Det kustnära fisket har drabbats väldigt hårt på grund av att sälarna ökar, säger Tobias Borger.