Petrus Jakobsson har varit deltidsarbetslös i flera år. Han hade en tjänst som motsvarade ungefär 60 procent inom omsorgen i Borgholms kommun där han ringdes in vid behov. Däremellan fick han a-kassa.
Fick råd av arbetsförmedlaren
Men enligt reglerna så får den arbetslösa bara stämpla och jobba samtidigt i 75 dagar. Därefter försvinner stämplingsrätten även om den arbetslöse bara jobbat 40 minuter under veckan. På Arbetsförmedlingen fick Petrus då rådet att flytta timmar mellan de olika veckorna.
– Jag frågade flera gånger om det verkligen var rätt att göra så här. Och det sa de att det var eftersom jag annars inte skulle ha fått några pengar alls för de veckor då jag jobbat väldigt lite, berättar en uppgiven Petrus Jakobsson för Smålandsnytt.
Erkänner fel
Den totala tiden stämde. Men när a-kassan upptäckte att det Petrus rapporterat in till dem inte stämde med hans arbetsgivareintyg så polisanmälde de Petrus. De krävde också tillbaka pengarna och uteslöt honom. Detta trots att Arbetsförmedlingen har erkänt att de gav Petrus fel instruktioner om hur han skulle fylla i sina kassakort.
Slapp halva
Petrus överklagade ärendet till förvaltningsrätten. De gav honom delvis rätt och ogiltigförklarade uteslutningen och beslutade att han bara skulle betala halva summan.
Men nu har kammarrätten avgjort frågan igen. De menar att hela summan ska betalas och att uteslutningen var giltig. Kammarrätten tycker inte att det spelar någon roll att Arbetsförmedlingen har erkänt att de gjort fel.
Tog banklån för att klara skulden
Det som återstår för Petrus nu är antingen att överklaga till högsta förvaltningsdomstolen eller att driva krav mot Arbetsförmedlingen i en civilrättslig process.
– Men om jag förlorar då får ju jag själv stå för rättegångskostnaderna och det vågar jag ju inte riskera, säger Petrus, som tagit ett banklån för att betala skulden till a-kassan.