Livsviktiga för jordbruket

Uppdaterad
Publicerad

Nu förbereder Myndigheten för samhällsskydd och beredskap en krisplan.

– Det är ingen akut brist som det är i vissa andra länder, där det inte finns pollinatörer, men i vissa typer av landskap skulle ett ökat antal bin och humlor leda till högre skördar, Martin Sjödahl på Jordbruksverket i Jönköping.

Mycket av det vi äter började växa först efter att ett bi eller andra insekter pollinerat blomman. Och det är just därför pollinatörerna är så viktiga.

Krisplan förbereds

Om det blir brist på bin skulle det få stora konsekvenser för hela samhället. Därför startar Jordbruksverket nu ett projekt som finansieras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Jordbruksverket kommer exempelvis titta närmare på vad som skulle hända om bina drabbades av dödliga sjukdomar och hur bekämpningsmedel som riskerar att påverka pollinatörerna ska få användas i Sverige.

Behövs fler och yngre biodlare

– Det kanske inte är det första man tänker på när det är kris i samhället, men det handlar ändå om livsmedel och mat är någonting som är viktigt för oss liksom för bina. Försvinner bina blir de väldiga problem, utan bin får vi ingen frukt och inte heller klöver, som behövs till foder för djuren, säger Martin Sjödahl på Jordbruksverket.

Dessutom är biodlarnas medelålder hög och det behövs fler yngre som intresserar sig för biodling.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.