Se polisens egna video från den vilda jakten Foto: Polisen

Här jagar polisen MC-föraren i 200 km/h

Uppdaterad
Publicerad

Polisen tar upp jakten på en motorcykel i centrala Växjö. Det slutar med att motorcykeln kraschar våldsamt. Nu ska Högsta domstolen pröva om polisen begått tjänstefel.

Det var i augusti 2009 som polisen tar upp jakten på en motorcykel som vägrat stanna vid en kontroll. Jakten går i hög hastighet genom Växjö.

Polisens egna kamera filmar hela jakten, och visar bland annat hur polisbilen prejar in motorcykeln i ett staket i närheten av campus.

Order att avbryta

Därefter går jakten vidare ut från centrum, och när hastigheten blir allt högre får polisen order att avbryta förföljandet. Polisen stänger då av sirener och ljussignaler, men fortsätter att följa efter på avstånd. Hastigheten är nu uppe i över 200 km/h.

Lite senare kommer polisbilen åter ifatt motorcykeln, och kort därefter kraschar MC:n ner i ett dike, och föraren blir allvarligt skadad.

Tas upp i Högsta Domstolen

Frågan som Högsta Domstolen nu ska ta ställning till är om polisen begick tjänstefel när han fortsatte att förfölja motorcykeln, trots ordern om att avbryta. Enligt åklagare Joakim Zander så visar det på okunskap hos den åtalade polisen.

-Det är viktigt att högsta domstolen sätter gränserna för hur stor okunskap det får finnas hos en tjänsteman, när det gäller de viktiga regler. Men det är också viktigt att de prövar hur viktigt det är att de följer de reglerna som finns.

-Det är väldigt centrala och betydelsefulla föreskrifter som polismannen inte har följs här. Hovrätten fann att polismannens tolkningar av de bestämmelser som han hade att följa i det här fallet låg inom ramen för bestämmelserna, men vi delar inte den uppfattningen, säger Joakim Zander.

Dömdes i tingsrätten

Polismannen dömdes i tingsrätten för tjänstefel, men friades senare i hovrätten. Nu ska alltså ärendet prövas i Högsta Domstolen. Ett beslut som polismannens advokat Sture Larsson har svårt att förstå.

-Det är viktigt att komma ihåg vad polismannen åtalas för. Han åtalas inte för att ha kört för fort, eller för vårdslöshet eller prejning. Utan åklagaren hävdar att han inte lytt order och avbrutit förföljandet, men det anser vi att han gjort och det ansåg hovrätten också.

-Han avbröt förföljandet genom att slå av sirenerna och ljussignalen och övergick då till efterföljande, säger Sture Larsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.