Den 4:e februari 1963 sändes det allra första radioprogrammet från Småland. Det var Smålandskvarten som distriktschefen Sven-Olov Olsson sände i SR Växjö och det blev startskottet för public service, oberoende radio och tv, i Småland.
– Om man lyssnar på den sändningen så inser man att det har hänt jättemycket. Framförallt har vi kommit mycket närmare vår publik och sen förstås den tekniska utvecklingen. Att man kan lyssna på oss i mobilen och följa oss på webben det fanns ju inte alls för femtio år sen, säger P4 Kronobergs kanalchef Ulf Myrestam till Smålandsnytt.
Viktigt med lokal nyhetsbevakning
De som Smålandsnytt träffar på stan i Växjö tycker det är oerhört viktigt att den oberoende radion och teven finns med i den regionala och lokala nyhetsbevakningen, så att all oberoende media inte produceras från huvudstaden.
– När tidningarna går ner också så tror jag det kommer finnas ett intresse kvar för tv-nyheter för den lokala delen, säger Ingrid Folkesson.
– Det är viktigt att veta vad som händer runt omkring en och ska det bara gå från mun till mun så blir det ofta fel, säger Olivia Mathson.
Tittarnas och lyssnarnas pengar
Public service, som är samlingsnamnet för oberoende radio och tv-sändningar, representeras i Sverige av Sveriges Television och Sveriges Radio. Övriga medier får in sina intäkter via reklam och annonser.
– Jag tror det finns ett behov av journalistik och sändningar som inte är reklamfinansierade och där man vet att trovärdigheten kommer främst. Vårt jobb är faktiskt att använda våra tittare och lyssnares pengar så bra som möjligt. Det är vårt enda uppdrag och jag tror att man märker det, säger Ulf Myrestam kanalchef på P4 Kronoberg till Smålandsnytt.
På Smålandsnytts facebooksida kan du dela med dig av ditt starkaste minne från de 50-år som gått sen public service kom till Småland.