I många EU-länder saknas den politiska viljan att agera mot romernas utanförskap och rasismen de utsätts för. Dessutom har det till och med blivit sämre för dem de senaste åren. Det hävdar den småländska och östgötska hjälporganisationen EFI Fadder som i årtionden kämpat för romernas situation i Rumänien.
”Romerna diskrimineras”
– De har det mycket sämre i dag än innan Rumänien gick med i EU, hävdar EFI:s chef Lars Gustavsson som jobbat med bistånd i den lilla staden Marghita i snart 20 år. Här bor många romer i kvarter som liknar kåkstäder.
– De har fått jätteproblem på många sätt. Svårt att få arbete. Det är dem vi har fått hjälpa, säger Hans Lundberg som är nere i Rumänien för 23:e gången som volontär. Mycket av EFI:s arbete bottnar i att hjälpa föräldralösa romska barn.
Enligt hjälparbetarna utsätts romerna för rasism, diskriminering och våld.
– Titta, nu körde han nästan medvetet över den romska familjen, säger Lars Gustavsson och pekar mot övergångstället där en bilist till synes medvetet och aggressivt kört mycket nära de tre romerna som just passerade gatan.
– Jag blir så irriterad när jag ser hur romerna behandlas, tillägger Lars.
”Mer måste göras”
På EU-kommissionens begäran har medlemsländerna presenterat nationella strategier för integrering av romer fram till 2020. Men flera ledande svenska politiker, däribland EU-ministern och folkpartisten Birgitta Ohlsson, och hjälporganisationer har deklarerat att mer måste göras.
– Vi måste underlätta att de romska barnen får en bra skolgång. Det är mycket viktigt för att de ska klara sig, säger Martin Iohan som är rumän och volontär för EFI.
– De får inte så mycket hjälp från kommunen direkt, berättar Martin och lägger till:
– Det är sorgligt att se små barn som går och tigger på stan och som knappt har något att äta.