Slutfiskat på ål

Uppdaterad
Publicerad

Jan Karlssons söner får fiska ål i sjön Bolmen – om pappa Jan är med i båten. När han blir för gammal är det slutfiskat.

68 år gammal är Jan Karlsson en av Smålands sista insjöfiskare av ål. I alla fall om Havs- och vattenmyndigheten får som de vill.

Jan Karlsson, som driver ett fiskrökeri i Hamneda i Ljungby kommun, vill nämligen lämna över sitt fisketillstånd av ål till sina tre söner. Eftersom ålen är hotad beviljar myndigheten varken nya tillstånd eller överlämningar av tillstånd.

– Vi hävdar att här uppe i insjön kommer ålen inte ut till havet utan vår hjälp, säger Jan Karlsson, och fortsätter:

– Vi har hållit på nu under fyra år och kört ål ner till havet och återvandringen av ål har ökat väldigt mycket.

Ålen kan inte föröka sig i insjön utan vandrar ner till Sargassohavet där den släpper sina ägg. Enligt prover som kraftverksindustrin har gjort dör den mesta ålen i kraftverken på vägen från sjön till havet.

Jan Karlsson och hans söner kör en del av ålen ner till havet, för att beståndet ska finnas kvar. De menar att utan deras hjälp skulle ålen försvinna från Bolmen.

Värt att göra undantag

Förvaltningsrätten bedömde att det var värt att göra ett undantag för Jan Karlsson och hans sönder och gav dem rätt. Havs- och vattenmyndigheten tog det då vidare till Kammarrätten som gav beskedet att ärendetiden hade gått ut och la ner ärendet.

Nu har Jan Karlsson överklagat till Högsta förvaltningsdomstolen.

– Det är fullständigt hål i huvudet det här, och det står jag för, säger Mats Ingemarsson, som är ordförande i Svenska insjöfiskarnas centralförbund och driver ärendet åt familjen Karlsson.

Han menar att det sätt som far och söner Karlsson fiskar på är att jämställa med en odling av ål, vilket är tillåtet att ha.

– Det handlar bara om formaliteter. Nu hoppas vi att det ska tas upp i rätten för diskussion, säger Mats Ingemarsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.