Snickare gläds åt enklare regler

Publicerad

Förslaget om enklare byggregler och slopade krav på bygglov för komplementhus är något som välkomnas av många småländska trähusfabrikanter och snickerier som just nu upplever den värsta krisen på länge. Flera säger att de kommer att börja skissa på Attefallshuset.

Bostadsminister Stefan Attefall presenterade i förra veckan ett förslag som innebär att det kan bli fritt fram att bygga ut sitt hus 15 kvadratmeter utan bygglov, att bygga ett komplementhus på 25 kvadratmeter på tomten, också det utan bygglov –  plus en Friggebod.

Komplementhuset får vara i bostadsstandard. Och många, inte minst små trähusföretag och snickerier, ser detta som en kommande marknad. En av dessa är Mathias Tidqvist från Huskvarna.

”Efterfrågan kan bli större”

– Jag ser detta helt klart som en möjlighet. I dag gör jag en hel del Friggebodar men jag tror att efterfrågan kan bli större på 25-kvadrathusen, eller Attefallhusen som de redan kallas.

Flera husföretag i Jönköpings län säger att de ska börja skissa på hur ett komplementhus hus skulle kunna se ut men menar att frågetecknen än så länge är många.

– Vi kommer säkert att rita på olika alternativ. Men det kanske inte är intressant för oss att vara med hela byggprocessen, eftersom det skulle bli rätt dyrt. Men att leverera byggsatser kan vara en bra affär. Men det är mycket tekniska grejer som måste redas ut först, säger Stefan Eklund, produktansvarig vid Myresjöhus i Vetlanda.

Kris i träindustrin

Stefan Attefall säger att krisen inom träindustrin fanns med i tankegångar när förslaget lades.

– Det skulle kunna bli en god affär för en bransch som brottas med stora problem just nu.

Samtidigt ser Mathias i Huskvarna en risk i att det kanske inte kommer att bli någon riktigt styrsel på de här husen.

– Det finns en fara i att det byggs lite här och där och att det inte finns någon kvalitetsansvarig för husen. Att det helt enkelt blir dålig kvalitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.