Svårt att nå klimatmålen i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att uppnå klimatmålen i Kalmar går allt för långsamt. I ett gemensamt initiativ av länsstyrelsen och Regionförbundet i Kalmar län vill man öka takten i länets energi- och klimatarbete.

Klimatsamverkan Kalmar län är ett gemensamt initiativ av länsstyrelsen och Regionförbundet i Kalmar län med syfte att öka takten i länets enerig- och klimatarbete. Men en färsk sammanställning från Regionförbundet i Kalmar län visar att endast ett fåtal regionala klimatmål tycks kunna nås fram till 2020 och 2030, när slutdatumen är satta.

För snart tio år sedan beslutade Regionförbundet i Kalmar läns styrelse om tre huvudmål för en fossilbränslefri region. Inom dessa finns en rad delmål gällande bland annat uppvärmning, transport och vilken typ av el som används. En rapport som nyligen gjorts av regionförbundet visar att endast ett fåtal av målen kan väntas nås fram till 2020 och 2030, då de olika slutdatumen är satta.

Utvecklingen går åt fel håll

Rapporten visar bland annat att utsläppen av fossil koldioxid från vägtrafiken ökar. 2010 var utsläppen Kalmar län sju procent högre är år 1990, en utveckling som går helt emot de uppsatta målen.

– Det svåraste hos oss är transporterna och det är där vi har längst kvar att nå målen. Där går det åt fel håll, säger Carolina Gunnarsson, på Miljö och hållbar tillväxt på Regionförbundet i Kalmar.

I Kalmar kommun har åtgärder för att sänka koldioxidutsläppen vidtagits, bland annat genom satsningar på pendeltåg, kollektivtrafik och enrgisparprojekt. Anders Andersson (C), kommunalråd i Kalmar kommun, poängterar dock att dessa satsningar precis har startat.

Resultaten kommer dröja

– Det kommer ta ett antal år innan det ger utslag men jag tror att resultat kommer synas inom en femårsperiod ganska ordentligt, säger Anders Andersson (C).

Men det finns också sektorer som lyckats över förväntan, till exempel inom arbetet med energi från förnybara källor. Målet om att offentlig sektor till år 2014 enbart ska använda el från förnybara källor uppnåddes i flera kommuner redan 2012 eller tidigare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.