Utan pollinerande bin och humlor skulle både växtodlingen och livsmedelsproduktionen bryta samman. Det spår Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och satsar miljoner på att bland annat hjälpa svensk biodling.
Hälften av alla honung som äts i Sverige i dag är importerad, så de svenska biodlarna har marknadsandelar att ta in om de vill och kan.
Men är vi konsumenter beredda att betala dubbelt så mycket för svensk honung som för importerad utländsk? Den svenska honungen kostar nästan 150 kr för ett kilo medan den importerade bara kostar 65 kronor kilot. Och känner vi verkligen någon skillnad på smaken?
Smålandsnytt gjorde ett litet och ovetenskapligt blindtest för att pejla smålänningarnas smaklökar.Försökspersonerna kunde snabbt identifiera den svenska honungen och sa att de också tyckte den smakade bättre. Att handla svenskt var också viktigt för försökspersonerna.
– Många uppskattar det närodlade och det som är god kvalitet, och vill gynna svensk odling. Och det är ju nödvändigt för äppel- och rapsodlingarna att det finns bin, säger Erik Hugander biodlare.