– Det är en oroande utveckling och kommer leda till en folkhälsokatastrof och att barn börjar utveckla karies igen. Och framförallt i grupper där kostvanorna inte är perfekta. Flour är grunden för kariespreventionen i Sverige och grunden till varför kariesförekomsten har minskat till den låga nivåerna som är, säger Göran Dahllöf som är professor och övertandläkare vid avdelningen för barntandvård vid Karolinska Institutet.
Linda Sandgren i Växjö har en son som är två år och hon har funderat på om fluoret är så bra som det har framstått.
– Vi har diskuterat mycket hemma och på jobbet där vi är många småbarnsföräldrar. Ingen känner sig riktigt säker på om man ska ha fluor eller ej. Vi pratar om det är giftigt eller ej och om det ger mer skada än nytta. Men i dag har vi varit hos tandläkaren och de har rekommenderat att vi ska ha det till vår son som är två år, säger Linda Sandgren.
Fluorfritt finns i handeln
Sen förra året säljer Coop fluorfria tandkrämer i samtliga av sina butiker.
– Vi har märkt av en ökad efterfrågan, därför har vi tagit in det i vårt sortiment. Den är idag volymmässigt ingen stor produkt hos oss, men det finns absolut ett kundunderlag för denna typ av produkter och vi tror att efterfrågan kommer öka över tid, säger Maria von Sydow på Coops kommunikationsavdelning till SVT Smålandsnytt.
Även ICA har tandkrämen i sitt sortiment.
”Dåligt gjorda studier”
Göran Dahllöf har också märkt av föräldrars ökade oro för att fluor skulle vara giftigt.
– Jag tror man tar den goda tandhälsan för givet och vi har en generation med unga föräldrar där de har haft väldigt lite problem med karies och kanske inte förstår betydelsen av regelbunden användning av flourtandkräm. Det är grunden för deras egen goda tandhälsa, menar han.
Enligt Göran Dahllöf är oron obefogad. De rapporter som har pekat på att fluor skulle vara farligt bygger på sammanställningar av utländska studier.
– Man bygger det på studier som är dåligt gjorda och inte vetenskapligt korrekta, menar han.