Tvillingar i forskningens tjänst

Uppdaterad
Publicerad

Ett världsunikt tvillingprojekt som styrs från Jönköping går nu in på sista varvet.

När forskningsprojektet började 1984 deltog över 850 personer i hela landet, från Ystad till Abisko. Nu finns drygt 300 kvar i livet.

-Upptakten till projektet var att man upptäckte att det fanns tvillingar som var säruppfostrade, som inte hade vuxit upp tillsammans, säger Anna Dahl som är forskare på Gerontologiska institutet vid Hälsohögskolan i Jönköping och förestår tvillingprojektet.

-De säruppfostrade tvillingarna gav oss möjlighet att studera förhållandet mellan vad som beror på arv och vad som beror på miljö, säger Anna Dahl.

Men för jämförelsematerialets skull ingår både sär- och samuppfostrade tvillingar, liksom det finns både enäggs- och tvåäggstvillingar i urvalet.

Skillnad i temperament

Anna Berggren och Ingeborg Ek är tvåäggstvillingar. Deras mor dog bara en dag efter att de var födda. Anna har åkt från sitt hem i Örnsköldsvik till Hultsfred för att hälsa på lillasyster Ingeborg. Hon är fem minuter yngre. Det finns en temperamentsskillnad mellan systrarna.

-Jag är nog mer eftertänksam, säger Anna. Ingeborg är mer spontan.

-Kanske hade det varit annorlunda om vi varit enäggstvillingar, funderar Ingeborg.

Sista rundan

Under återkommande besök undersöks alla deltagares hälsa och deras minnes- och tankeförmåga av två kringresande sjuksköterskor.

Nu har de påbörjat tionde och sista Sverigerundan. Om ett par år är de klara. Men materialet kan ge forskningsunderlag i decennier framöver. Projektet har redan avsatt ett tjugotal avhandlingar. Anna Dahls doktorsavhandling visar att övervikt i medelåldern leder till sämre minnes- och tankeförmåga på äldre dar. Hon vet också att arvet har mindre betydelse för minne och intellekt när man blir äldre.

-Det som man själv kan påverka genom sin livsföring får allt större betydelse ju äldre man blir, säger Anna Dahl.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.