Tyska språket hett igen

Uppdaterad
Publicerad

Tyskan har blivit het igen, enligt Linnéuniversitetet som på fredagen bjöd in gymnasieungdomar för att locka dem att läsa tyska på universitetet.

Thomas Marten som är studierektor i tyska på Linnéuniversitetet menar att Tyskland är ett land som Sverige har goda handelsrelationer med och för att bibehålla dem behöver svenska företag tyskkunniga medarbetare.

100 procent fler studenter

-Vi har helt plötsligt fått 100 procent fler studenter på A-nivån, alltså de som läser första terminen, säger Thomas Marten som är studierektor i tyska till Smålandsnytt.

De studenter som idag studerar på någon av de utbildningar som tyska är en del av berättar att det är möjligheten till spännande jobb som gör att språket lockar.

Många jobb att välja mellan

-Att kunna ett extra språk gör dig unik på arbetsmarknaden, Det är väldigt många jobb som försvinner i Sverige för att folk inte kan tyska, säger studenten Fanny Fransson.

Mikael Olsson Berggren berättar också att det finns många branscher att välja mellan, om man som han, har studerat tyska språket på universitetsnivå.

-Inom turistbranschen, läraryrket, företagsekonomi eller i mindre företag som har tyskar som handelspartner helt enkelt.

Elin blev intresserad

Idag var det upp till Fanny, Mikael och andra tyskastudenter att övertyga gymnasieungdomar från hela södra Sverige att välja någon av de utbildningar där de kan lägga in språkkurser i en eller flera terminer. En av de som blev intresserade var Ellen Brantemo som går på Vimmerby gymnasium,

-Det har varit intressant. Jag har lärt mig mycket om att man kan läsa utbildningar och lägga in språket. Variera lite, säger hon till Smålandsnytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.