Unga ratar industrijobben

Uppdaterad
Publicerad

Trots regeringens löften om att förlänga teknikutbildningen på gymnasiet med ett fjärde år från och med läsåret 2015/16 säger näringlivet i Gnosjöregionen att det behövs göras mer.

– Vad som sker idag är en snabb teknikutveckling, och vi anser att de yrkesrelaterade programmen inom gymnasieskolan inte täcker de behov som finns, säger Anders Ahlström, näringlivschef i Gislaved.

Det man måste jobba mer med i framtiden är att skolans maskinpark ska motsvara vad som finns i ett modernt industriföretag. Men Anders Ahlström anser att det finns fler hinder i vägen med dagens gymnasieutbildning för den som vill studera vidare eller byta jobb.

– Går du ett yrkesrelaterat industriprogram idag så vet du att du kommer ut som operatör eller något annat inom industrin. Ungdomar idag vill ha valmöjligheter, det får inte finnas strukturer som hindrar dem att göra val. Vi anser även att ett yrkesförberedande program ska kunna leda till en masterutbildning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.