• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vindkraftsrekord 2013

Uppdaterad
Publicerad

Stormar och hårda vindar har orsakat en hel del problem i samhället under det gångna året. Men det finns också fördelar. 2013 blev ett rekordår för vindkraften.

–Det är framför allt oktober, november och december som varit blåsiga månader och ju mer det blåser desto mer el produceras i vindkraftverken och det trycker i sin tur ner det så kallade spotpriset för elkraft, säger Carl Dohlsäter, krafthandlare på företaget Bixia som äger flera av vindkraftverken i området. 

Under 2013 stod vindkraften för cirka sex procent av landets totala elproduktion och det är nästan två procentenheter mer än året innan. I mitten av oktober producerades dubbelt så mycket vindkraftel i landet som kärnkraftreaktorerna Oskarshamn 1 och 2 producerar under normal drift.

Bekymmersamt för elproducenterna

Men det myckna blåsandet har också en baksida för elproducenterna. Den goda tillgången på vindel i kombination med låg elförbrukning på grund av den hittills milda vintern har pressat elpriset så att flera vidkraftägare har problem med lönsamheten.

Ett vindkraftverk med tillhörande ledningar, servicevägar och annan kringutrustning kostar bortåt 30 miljoner kronor och det är enligt Carl Dohlsäter på Bixia investeringar som är svåra att betala om inkomsterna från elförsäljning är för låga.Han avråder ändå inte de som funderar på att bli större eller mindre andelsägare i vindkraftprojekt.

–Elpriset går upp och ner samtidigt som vindkraftverken blir billigare. På längre sikt är vindkraft en god affär, säger han.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.